Karika koja nedostaje: Mumija iz Ekvadora, ključ za artritis?

Njegova koža je poput kartona, a ruke su mu prepune rupa. Mumificirano tijelo muškarca iz 16. stoljeća otkriveno u Ekvadoru moglo bi biti ključ za spoznaju o tomu na koji se način artritis iz Amerike proširio na Europu.

- To je iznimno važna mumija za povijest bolesti, kaže francuski patolog, antropolog i paleontolog Philippe Charlier.

Taj je cijenjeni francuski stručnjak otputovao u Quito da bi analizirao ostatke svojeg "pacijenta" u tamošnjem Nacionalnom institutu za kulturnu baštinu. Na njegovim su kostima tragovi reumatoidnog artritisa, bolne bolesti zglobova.

- Mumija iz Guana može biti karika koja nam je nedostajala da bismo razumjeli na koji je način ta bolest, izvorno američka, postala globalna, rekao je Charlier. Reumatoidni artritis postojao je u Americi i prije dolaska Kristofora Kolumba.

Priča o ovoj mumiji je neobična. Tijelo je otkriveno između zidova samostana u Guanu, u središtu Ekvadora. Muškarac, vjerojatno franjevački redovnik, nije pokopan horizontalno u lijesu, nego uspravno, bez ikakve zaštite oko sebe osim kamenih zidova. Sačuvano na hladnom i suhom mjestu, tijelo je zapravo u dobrom stanju i tragovi reumatoidnog artritisa jasno su vidljivi. Njegov grob otkriven je nakon potresa u središtu Ekvadora 1949. godine koji je oštetio samostan. Po podacima franjevačkog sveučilišta u Quitu, riječ je o gvardijanu samostana od 1560. do 1565. godine.

- Radi se o netipičnoj mumiji, netipičnom uzroku smrti i netipičnom pogrebu", ne samo zbog položaja u kojemu je pronađen, već i zbog izostanka bilo kakvih kršćanskih elemenata oko njega, poput krunice, kaže Charlier.

Istraživanja još nisu potvrdila precizan datum smrti, ali jesu najvjerojatniji uzrok - fistulu na bradi koja je prerasla prvo u apsces, a potom i u sepsu. Znanstvenicima je otprije poznato da je reumatoidni artritis bio raširen među američkom populacijom u vrijeme španjolskih osvajanja. Pošto ga u Europi nije bilo, vjeruje se da je na kontinent stigao s povratkom španjolskih konkvistadora.

Charlier je dobio dva dana da prouči mumiju i uzeo je uzorke za daljnja istraživanja.

- Napravit ćemo kompletnu genetsku analizu kako bismo otkrili njegovo porijeklo i druge bolesti od kojih je možda bolovao, a mogle su rezultirati razvojem reumatoidnog artritisa, rekao je Charlier. Možda će to odgovarati trenutku kada su se srela dva svijeta, stari i novi, i razmijenila bakterije, objasnio je.