Đaci uče engleski - kuhajući

I domaći i strani đaci uče engleski jezik- i to -dok kuhaju- upravo je svladavanje stranog jezika i stručnog nastavnog sadržaja u turizmu i gastronomiji cilj projekta English 4 hospitality. U Erasmus projektima ova splitska škola sudjeluje već nekoliko godina i već su ostvarili široku mrežu prijateljstava s brojnim europskim školama.

Stručni gastronomski izrazi najbolje se "hvataju" dok se kuha. Za štednjakom naši učenici znanje strpljivo prenose stranima- pedesetak ih je stiglo u Split. I ostaju do kraja tjedna.

Osrednje dobro poznajem engleski tako da sam se uspio sporazumjeti sa svima njima, rekao je Branko Bulić, učenik Turističko ugostiteljske škole Split.

Reže se, peče, slaže u kuhinji splitske Turističko ugostiteljske škole- tagliata od bifteka, grčka i cezar salata... ali poseban dojam, posve neočekivano, ostavlja- hobotnica!

Naučio sam pripremati salatu od hobotnice! Bilo je divno!, govori Alexandru Dumitru Moorsan, učenik iz Rumunjske.

- Hobotnica nije kod njih baš specifična ka' odi kod nas i njima je to vjerojatno prvi puta da se susreću s time tako da san skroz zadovoljna kako su to odradili. Mislim da će bit nešto od njih ako se počnu bavit s tim, ističe Marika Podržaj, učenica Turističko ugostiteljske škole Split.

Do sada je u Erasmus projektima , u ovoj školi, sudjelovalo 40 nastavnika i 200 učenika trećih i četvrtih razreda. Portugalci, Rumunji, Turci, Grci, Talijani- odakle god dolazili, Split ih oduševljava.

Posjetili smo Dioklecijanovu palaču i malo razgledavali, a djeca imaju i svoje planove jer su odsjeli kod vaših učenika doma, rekao je Antonio Teixeira, profesor iz Portugala.

U Portugalu su Splićani bili u listopadu, u svibnju će u Rumunjsku.

Kad podvučemo crtu svi smo zajedno zadovoljni prvo što se steknu velika i dobra prijateljstva koja su započela u projektu, a nastavljaju se nakon projekta, suze su na kraju na rastanku, govori Ivana Drnasin, koordinatorica Erasmus projekata u Turističko ugostiteljskoj školi Split.

A kad zamiriše viška pogača - sve je odmah lakše....