Tajna veza Dinda i Brahmsa

Između pokusa za koncert u Majstorskom ciklusu, 7. veljače u 19.30 u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, razgovarali smo s maestrom Enricom Dindom o radu sa Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije (HRT), suradnji sa solistom – talijanskim pijanistom Benedettom Lupom te o programu na kojemu su idila 'Večer'  Vatroslava Lisinskog, Klavirski koncert  Aleksandra Skrjabina i Prva simfonija  Johannesa Brahmsa.

Do sada je maestro Enrico Dindo sa 'svojim orkestrom' izveo sve četiri simfonije Johannesa Brahmsa, a u četvrtak je ponovno na rasporedu prva. Brahms je jedna od najintenzivnijih veza koju imam i koju sam imao u svojemu glazbenom životu. Imao sam puno, puno sreće što sam imao  priliku svirati u orkestru sve četiri simfonije, Njemački rekvijem, svu glazbu koju je Brahms napisao - komornu, kvartete, trija, sonate za violončelo, sekstet, kvintet, klavirski kvintet, kvintet s klarinetom… Sada imam veliku priliku dirigirati četiri simfonije zbog čega sam jako sretan. Osjećam se, rekao bih, potpuno, poznavajući tako puno skladbi skladatelja kojega duboko volim. To je kao kada skladatelj govori vaš jezik. Naravno, on je bio Nijemac, a ne Talijan, a je ne govorim njemački poput njega, ali to je glazbeni jezik, nije stvar u tome je li njemački ili talijanski, već u osjećaju. Tako su mi jako bliski ozračje i glazbeni jezik Brahmsa, govori maestro Dindo o Brahmsu.


                Enrico Dindo, šef dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a (Foto: Marija Štilinović/HRT)

Prvu simfoniju  sa Simfonijskim orkestrom HRT-a izveo je prvi puta prije pet godina. Bio je to naš prvi koncert. Ta Simfonija bila je naš prvi susret. Od onda smo prošli povelik put, koji i dalje prolazimo, koji nije završen. I poznajemo se puno bolje nego tada. Jako je važno i prijateljstvo i razumijevanje onoga što ja želim i onoga što oni mogu napraviti, što žele, što im se sviđa… Nakon četiri godine kad stanem, osjećam da oni znaju točno zašto sam stao i što moraju učiniti da bude bolje, jer znaju što mi se sviđa, a što ne. Upoznali su moj jezik, moje želje, ističe maestro.  

S Benedettom Lupom, pijanistom koji će se u četvrtak predstaviti publici Majstorskog ciklusa  poznaje se već godinama, a na njegov prijedlog na programu se našao jedini Klavirski koncert  Aleksandra Skrjabina. Bilo je to veliko iznenađenje za mene. Bio prvo malo i skeptičan, jer nisam poznavao taj klavirski koncert. Klavirski koncert koji ne poznajem – možda nije baš dobar!?, iskreno priznaje maestro Dindo i dodaje: Sada moram zahvaliti Benedettu, jer sam se odmah zaljubio u tu skladbu, u tu glazbu. To je pravo remek-djelo. Uvjeren sam da će ga i orkestar i publika znati cijeniti. To je jako, jako romantična glazba, ali i puna energije, strasti i nježnosti. Sretan sam što sam otkrio to djelo… Naposljetku, lijepo je otkriti novo djelo.

I ovim koncertom će se obilježiti 200. obljetnica rođenja Vatroslava Lisinskog. Prvo djelo na programu je njegova idila Večer  koju je maestro Dindo već izvodio sa Simfoničarima, a imat će ju prilike predstaviti i talijanskoj publici prilikom gostovanja Simfonijskog orkestra u Teatru Municipale di Piacenza, 16. veljače. Zato sam je i izabrao ponovno. Čini mi se da je sjajna ideja predstaviti i pokazati tu skladbu, koja je toliko duboko hrvatska, u mojoj zemlji Italiji. Lisinski je ovdje jako poznat… i koncertna dvorana nosi njegovo ime! Večer je lijepa skladba i divan način za otvaranje koncerta. Tako da sam jako sretan i ponosan.

Svi koji ne stignu do Lisinskog  moći će koncert pratiti u izravnom prijenosu urednice Gordane Krpan na Trećem programu Hrvatskog radija (HRT – HR3). Dok će se televizijska snimka urednice Marije Ramljak i redateljice Vesne Fijačko Fodor moći vidjeti na Trećem programu HRT-a (HRT – HTV3) u jednom od nedjeljnih termina rezerviranim za klasičnu glazbu.