Rodna kuća Janka Leskovara bit će muzej

Vodimo vas u Pregradu koja bi uskoro mogla dobiti još jedan muzej, posvećen književniku Janku Leskovaru. Malo je poznato da je Leskovar rođen i umro u susjednom mjestu Valentinovu, gdje još stoji njegova rodna kuća.

Osim s ploče, teško se može preoznati kuća u kojoj je rođen i umro jedan od istaknutih predstavnika hrvatske moderne. Leskovar je jedini hrvatski pisac koji je proživio 88 godina, a pisao svega 10 godina i ušao u sve čitanke za srednjoškolsku lektiru. Svojom pripovjetkom 'Misao na vječnost' ušao je u hrvvatsku književnost na velika vrata.

Prije nekoliko dana velika obljetnica - 70 godina smrti - u Pregradi je obilježena predavanjem i potpisivanjem ugovora o otkupu Leskovarove rodne kuće. Grad će je urediti i otvoriti za posjetitelje. Osnovan je Odbor za očuvanje baštine Janka Leskovara, koji će osmisliti muzejski postav. Kuću kupuju Grad i Krapinsko-zagorska županija.

Janko Leskovar bio je učitelj diljem Hrvatske, svoju prvu pripovijetku napisao je inspiriran službovanjem u obližnjem Prišlinu. Kraj života dočekao je vodeći obiteljsko poljoprivredno imanje.