Obnova splitske pijace

Split se naveliko priprema za turističku sezonu. Tako su i na Pjaci turiste zamijenili građevinski radnici. Pjaca bi, očekuje se, do početka ljetne sezone trebala zasjati novim sjajem.

Pjaca, puls grada, od 13. stoljeća središnji gradski prostor. Tada prostorno manja imala je komunalnu palaču, plemičke kuće i crkvu Sv. Lovre, kao i drugi dalmatinski gradovi.

Od Kneževa kompleksa ostala je Stara vijećnica, uskoro kreće obnova pa će  prava reprezentativna moderna galerija. Nasuprot  građevinske skele. Nakon godina zapuštenosti hotel Central čeka novi sjaj.

Na zapadnom djelu obnavlja se kuća Nakić. Novi vlasnik dio prostora ostavit će za knjižaru. Pregovara se i oko budućnosti Morpurga. Ako dogovor urodi plodom, s dvije knjižare na trgu ni Firenca se ne može pohvaliti.

Zahvata mnogo, stari sjaj srcu grada nije lako vratiti. No ponekad je i malo dovoljno. Ova zelena vrata ista kao prije sto  godina postavljena su na ulaz u jedan dućan na Pjaci. Mali podsjetnik na propšlost, velika radost  Splićanima.