Slatko sjećanje na djetinjstvo

"Slatko sjećanje na djetinjstvo" akcija je Hrvatskog školskog muzeja kojom će se od veljače do listopada od građana prikupljati predmeti od kojih će neki biti izloženi na izložbi "Stoljeće djeteta u Hrvatskoj - djetinjstvo i školovanje u 20. stoljeću".

- 1900. godine švedska spisateljica, feministica Ellen Key izdala je knjigu koja vrlo dobro marketinški pogođenog naziva "Stoljeće djeteta" anticipira da će 20. stoljeće biti stoljeće gdje će se djetetu posvećivati veća pažnja. To je pravi pedagoški bestseler - kaže dr.sc. Štefka Batinić, ravnateljica Hrvatskog školskog muzeja.

U svjetlu tih spoznaja život djeteta promatra se ne samo kroz školovanje već i kroz obitelj, svakodnevicu i igru.

Kako bi osvijetlili taj dio dječjeg odrastanja u Hrvatskom školskom muzeju osnovali su posebnu zbirku, Zbirku igračaka u koju je dobrodošla i vaša knjiga, torba, medo, autić...

- Tijekom veljače i ožujka prikupljamo spomenare, igračke u travnju i svibnju, akciju nastavljamo u lipnju i srpnju kada prikupljamo dokumente, a u rujnu i listopadu knjige i slikovnice - objašnjava mr. Marijana Bračić, voditeljica marketinga Hrvatskog školskog muzeja.

Slijedeći promjenu paradigme 21. stoljeća, u čijem je središtu dijete - učenik, muzej širi svoje zbirke nastojeći tako odgovoriti zahtjevima današnjice za budućnost.