Plavi recept - punjene pedoće i ražnjiće od pedoća

Vodimo vas u Raški zaljev u uzgajalište školjaka. HRT-ova novinarka Klara Dujmović donosi fine recepte za pripremu dagnji.

Raški zaljev - razigrano i vijugavo presjeca istočnu obalu Istre. Na sredini zaljeva smjestilo se nekoliko uzgajlišta školjaka. Mi ćemo na onaj obitelji Catela iz Raklja. Plovidba po sunčanom zimskom danu otkriva svu raskoš prirode koja je ovdje iznimno očuvana.

Glava obitelji Damir Catela posao polako prepušta sinu Elvisu i zetu Dorijanu. Rijeka Raša, koja se ovdje susreće s morem, pedoćima, kako ovdje zovu dagnje, daje posebna svojstva.

- Pedoći su odvje najbolji. Najbolji su iz jednostavnog razloga što je Raški kanal dosta otvoren, dosta dolazi struje, ima hrane. Onda ovisi od prirode koliko nam rijeka Raša pošalje vode, ako pošalje dosta onda su najbolje - manje slane. To sve ovisi o prirodi a protiv prirode ne možemo previše - kaže Damir Catela, školjkar iz Raklja.

Vađenje školjaka ostavljen je muškom dijelu obitelji, a onaj ženski pripremit će ih na dva načina: punjene pedoće i ražnjiće od pedoća. Pogledajte kako se pripremaju!