26. veljače 1802. - Rođen Victor Hugo

Autor glasovitog romana Jadnici Victor Hugo bio je pjesnik, dramatičar i pripovjedač, najistaknutija osoba francuskog romantizma oko kojeg su se skupljali gotovo svi umjetnici onoga vremena. U dugom životu mijenjao je ideale i ideje, ali je isto tako mijenjao i vrijeme. 

Rođen je 26. veljače 1802. Kao dvadesetogodišnjak objavljuje prvu zbirku pjesama Ode koje nose pečat rojalizma i najavljuje suvereno vladanje pjesničkim izrazom koji se diže do snažne retorike. U romantizam stupa romanima u kojima se oslanja na stil Waltera Scotta, a zbirka Istočnjačke pjesme puna je raskošnog ritma, živih slika te istančane glazbe.

Prva njegova drama, Cromwell iz 1827., nije izvedena, ali je važna u povijesti romantičarskog kazališta zbog predgovora - manifesta koji osuđuje klasičnu tragediju i ističe načela slobodne dramske radnje. Povijesni roman Zvonar crkve Notre-Dame prepun je idealiziranja, ustupaka tadašnjem čitateljstvu, ali je usprkos tomu riječ o remek-djelu koje pokazuje posebnu snagu u opisu ljudskog mnoštva te rekonstrukciji srednjovjekovnog Pariza.

Revolucija iz 1848. stiže ga nespremna. Bori se za kandidaturu Napoleona III protiv kojega će poslije organizirati otpor. Nakon uspostavljanja Drugog carstva, Hugo mora bježati u izgnanstvo. Godine 1851. odlazi u Belgiju, a zatim u Englesku. To izgnanstvo bit će jedna od najvećih ljaga koje je Napoleon III nanio francuskoj kulturi i francuskom narodu. Za Hugoa progonstvo znači razdobolje političke i umjetničke zrelosti.

On postaje vatreni republikanac i stvara svoja najvažnija djela - među ostalim zbirku satiričkih pjesama Kazne. Svoje najveće djelo, roman Jadnici, Hugo piše kao šezdesetogodišnjak. U njemu do izražaja dolazi iskrena ljubav prema narodu, a pisac upozorava na društvenu bijedu koja uzrokuje izopačenosti i poroke. Nakon Jadnika Hugo stvara još niz djela kojima potvrđuje svoje posebno mjesto u francuskoj i svjetskoj književnosti.

Umro je 22. svibnja 1885.