Zadovoljan radnik je ključ svega

Svrha važnog projekta koji provode Bjelovarsko-bilogorska, Međimurska i Varaždinska županija je unapređenje socijalnog dijaloga i bolji radni uvjeti. Donosimo na koji će se način to ostvariti.

Da bi djelovali na gospodarski razvoj, poboljšanje poduzetničke klime i tržište rada ove tri županije, žele unaprijediti odnose zaposlenika i poslodavaca. A to mogu postići povećanjem učinkovitosti svojih gospodarsko-socijalnih vijeća, koja su posrednici između radnika i poslodavaca. Time se otvaraju putovi bolje suradnje.

Već osam mjeseci provodi se projekt "Povećanje efikasnosti i održivosti rada gospodarsko-socijalnih vijeća". Nositelj je Bjelovarsko-bilogorska županija. Iako je naglasak na županijskim savjetodavnim tijelima, u središtu su priče radnici. Dokazano je da bolji radni uvjeti pridonose i radnoj učinkovitosti.

- Zadovoljan radnik je ustvari ključ svega, on je taj koji donosi i profit i on je taj koji je najvažniji svakom poslodavcu. Nema uspješnog poslodavca bez zadovoljnog radnika. Mi kao lokalna zajednica, svaka županija gledamo da smo u pozadini tu, da olakšamo da otvorimo puteve toj dobroj suradnji, smatra zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana Bojana Hribljan.

A dobre suradnje na zajedničkim interesima nema bez socijalnog dijaloga. Jedan je od primjera dobre prakse program GSV-a i Varaždinske županije kako bi se omogućio ostanak liječnika i povećanje njihova standarda. U pripremi je i sličan program za nastavnike.

Iako gospodarsko-socijalna vijeća imaju samo savjetodavnu ulogu, ovaj projekt pomoći će im da budu bolja u posredovanju između radnika i poslodavca te da predlažu bolja rješenja.