Brže avionom do Zagreba nego automobilom do aerodroma

Nakon obnove i proširenja dubrovačka zračna luka od ove će godine imati kapacitet od gotovo 5 milijuna putnika godišnje. Ipak, to gostima i Dubrovčanima malo vrijedi kad je jedina cesta od Dubrovnika prema jugu već odavno zastarjela. Sve dosadašnje gradske uprave obećavale su izgradnju brze ceste, ali to je uvijek ostalo samo na riječima.

Semafori, gužve i radovi: na jedinoj cesti od Dubrovnika do zračne luke i dalje promet zastajkuje svakih nekoliko kilometara. O novoj cesti odavno se govori, ipak Župljani u nju sve manje vjeruju.

Upravo je ta tema - brze ceste u Župi dubrovačkoj dočekala i Vladu.

- Državna cesta kroz Župu više sliči gradskoj ulici nego ozbiljnoj državnoj prometnici, i u tom cijelu me veseli odluka Vlade što će izgradnje te ceste ući u tzv. Strateške projekte Hrvatske, izjavio je načelnik Župe dubrovačke Silvio Nardelli.

Prvi korak do ceste studija je izvodljivosti, koja bi trebala odabrati optimalnu rutu. Ipak, studija još nije završena. Dok se cesta realizira proći će godine. Kao vatrogasnu mjeru čelnik Župe dubrovačke traži uređenje postojeće ceste - pješačke prijelaze, projektiranje i izgradnju svega onoga što je moguće napraviti do početka ovogodišnje turističke sezone kako bi se život u Župi učinio lakšim.

Dubrovačka zračna luka nakon uređenja godišnje može primiti gotovo 5 milijuna putnika. A opet, svi ti putnici dulje putuju od Dubrovnika do zračne luke, nego od nje do Zagreba.