Chef David Skoko - torta od inćuna

Inćun, zajedno sa srdelom i papalinama, spada u sitnu plavu ribu, a iako je sitan spada među najvažnije ribe domaćeg ribolova. Ovaj mali div jedno je od najvećih bogatstava Jadrana. Ima sto recepata kako se od inćuna može napraviti savršeno jelo.

Baš kao i srdela, inćun je izrazito dostupan cijenom. Nema ljuske pa je čišćenje prava sitnica, a obrok od inćuna spada među najbrže moguće obroke koje možete napraviti.

David Skoko napravio je jednu novu formu - stavio je inćun u torticu.

SASTOJCI: kilogram inćuna, pola kile svježe blitve, jedan luk, 250 grama cherry rajčice, glavica češnjaka, 150 grama krušnih mrvica, sol i papar te pola decilitra maslinova ulja.

POSTUPAK: inćune isfiletiramo i dobro ih posušimo. Zatim narežemo krumpir na tanke ploške i poslažemo ih na dno kalupa za pečenje. Potom očistimo blitvu, narežemo je i kratko je smekšamo na maslinovom ulju. Rajčice narežemo i izdinstamo ih s lukom te sve začinimo po želji. Na krumpir posložimo red fileta pa red blitve i red rajčice - i sve to ponovimo dva puta. Na kraju na vrh tortice posuti malo krušnih mrvica.

Ne zaboravite ga malo ostaviti da se ohladi, kako vam se ne bi raspao tijekom rezanja i serviranja.