25. veljače 2013. - Umro Đuro Utješanović

Dobri duh hrvatskog glumišta, najduhovitiji glumac i nenadmašni majstor improvizacije, samo su neki od epiteta hrvatskoga glumca Đure Utješanovića, koji je umro 25. veljače 2013. u Zagrebu od posljedica moždanog udara.

Đuro Utješanović rođen je u Bosni i Hercegovini i bio je siroče iz Drugog svjetskog rata. Često je znao govoriti da je rođen ''između dva sela, u jednoj šumi'' negdje u okolici Sanskog Mosta. Sam je odabrao 1940. kao godinu svog rođenja jer nju je najlakše pamtio. Otac je poginuo 1943. u njemačkom napadu na partizansku bolnicu, a majku su '45. ubili pljačkaši.

Osnovnu školu završio je u Kikindi, a srednju šumarsku pohađao je u Splitu s još jednim budućim velikim hrvatskim glumcem Ivicom Vidovićem. Studij šumarstva u Sarajevu dozlogrdio mu je već nakon dvije godine te odlazi u Zagreb gdje upisuje glumu kojom je bio opčinjen od rane dobi. Poslije stjecanja diplome deset je godina radio u kazalištu ''Gavela'', a zatim prelazi na film. Često je igrao nepopularne uloge žandara i ustaša. Istaknute role ostvario je u filmovima Hajdučka vremena, 'Vlakom prema jugu, Tri muškarca Melite Žganjer, Krhotine, Kad mrtvi zapjevaju, Je li jasno prijatelju te Oscarom nagrađenom Ničija zemlja.

Glumio je i u brojnim televizijskim serijama, a među zapaženijima su uloga Ferkonje iz djela U registraturi te ona u Putovanju u Vučjak. Stručnjaci za povijest hrvatskog teatra posebno izdvajaju njegovih 30 godina na Dubrovačkim ljetnim igrama, a najmlađe generacije pamtit će ga kao tetka u Večernjoj školi.