27. veljače 1933. - Zapaljen Reichstag

Na današnji dan 1933. godine njemački nacisti zapalili su zgradu državnog parlamenta, što je Adolf Hitler iskoristio za preuzimanje vlasti i izgradnju sustava koji je prouzročio najveća stradanja u povijesti čovječanstva.

Reichstag u Berlinu planuo je oko 21 sat. Podmetači požara optužili su komuniste i počeli žestok progon neistomišljenika. Iste noći uhićeno je oko četiri tisuće ljudi, uključujući sve komunističke poslanike i dužnosnike.

Dan nakon toga potpisana je Odredba za zaštitu naroda i države kojom su ukinuta osnovna građanska prava. Potkraj ožujka proglašen je Zakon o posebnim ovlastima, početkom svibnja raspušteni su sindikati, a u lipnju i srpnju i sve političke stranke.

Progoni su se proširili i na poznate znanstvenike i umjetnike, pa su domovinu, među ostalima, morali napustiti Albert Einstein, Bertolt Brecht, Erich Maria Remarque i obitelji Thomasa i Heinricha Manna.

Već  20. ožujka, pod vodstvom SS-a, osniva se logor u Dachauu, a ubrzo još njih šest. U srpnju 1933. u Njemačkoj ima oko 27 tisuća političkih zatvorenika, a na početku rata broj raste na milijune. Godine 1938. Židovi su isključeni iz svih javnih službi i dobivaju posebne legitimacije.

U ožujku te godine njemačke snage ulaze u Austriju, a godinu dana poslije okupiraju Češku. U Drugi svjetski rat za šest godina trajanja uključeno je 90 posto svjetskog stanovništva.

Za to su vrijeme nacional-socijalisti osnovali 95 logora u kojima je smaknuto 11 milijuna ljudi. Među njima je, kao žrtva sustavno provedenoga konačnog rješenja ubijeno oko 6 milijuna Židova. U svijetu je u Drugom svjetskom ratu smrtno stradalo oko 50 milijuna ljudi, od čega dvije trećine civila.