35 godina od ZOI-ja u Sarajevu, zavirili smo u arhivu!

Prije 35 godina, na današnji dan u Sarajevu su svečano otvorene Zimske olimpijske igre, najveći sportski događaj na ovim prostorima. Te 1984. godine Sarajevo je bio centar svijeta. Svi su živjeli u olimpijskom duhu, a legendarni Vučko i danas je jedan od najsimpatičnijih maskota olimpijskih igara.

Sarajevo je bilo jedan od 12 gradova organizatora. Program ZOI obuhvaćao je 30 sportskih događaja na kojima je sudjelovalo 1272 sportašica i sportaša iz 49 zemalja svijeta. Prijenos je išao u 41 zemlju zahvaljujući 7500 novinara, a sve je gledalo preko 2,5 milijardi ljudi diljem svijeta. U arhivi HRT-a pronašli smo i kako se tadašnja Televizija Zagreb pripremala za prijenos:

Zimske olimpijske igre u Sarajevu pamtit će se po gostovanju slavnog američkog glumca Kirka Douglasa, skandiranju "Jurek burek", prvim limenkama Coca-Cole, legendarnom Vučku kojem je glas posudila velika zvijezda Zdravko Čolić, Juri Franku koji je osvoji srebro, ali i trčanju hrvatske klizačice Sande Dubravčić uz stepenice Koševa. 

Sanda je imala je čast upaliti olimpijski plamen koja i danas ZOI u Sarajevu pamti kao poseban trenutak u životu.

U arhivi smo između ostalog pronašli i intervju u kojem Sanda Dubravčić govori o dojmovima sa Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu:

Bojan Križaj, legendarni slalomaš iz Slovenije od silnog uzbuđena zamuckivao je dok je polagao prisegu, a sve je obradovao slovenski skijaš Jure Franko koji je osvojio srebro u veleslalomu.

Jedan od najupečatljivijih trenutaka Zimskih olimpijskih igara je nezaboravna izvedba na klizaljkama legendarnog britanskog para Christopher Dean i Jayne Torvill. Za plesnu točku "Bolero", remek-djelo kompozitora Mauricea Ravela, dobili su najbolje ocjene u povijesti te discipline!