Podržite Gupčevu lipu u natjecanju za Europsko stablo godine

Nakon platane u Trstenom, koja je prošle godine predstavljala Hrvatsku u izboru za "Europsko stablo godine", ove će godine naš predstavnik u izboru biti Gupčeva lipa iz Gornje Stubice, jedini živući svjedok Seljačke bune pod vodstvom Matije Gupca iz 1573. godine. Stara je lipa jedan od simbola Gupčeva kraja i zaštićeni spomenik prirode od 1957. godine.

Natjecanju za europsko stablo godine nije cilj istaknuti ljepotu, veličinu ni starost stabla, već njegovu priču koja ga povezuje s ljudima. Prema legendi, ispod ove je lipe Matija Gubec okupio kmetove uoči Seljačke bune.

- Jedan od povoda za pokretanje Seljačke bune, barem, tako kažu naše današnje spoznaje, bilo je oduzimanje ključeva od seljačkih klijeti nakon mise okupljenim seljacima. A znamo da je bila crkva na istom mjestu gdje je i danas. Tamo je bila i lipa. Shodno tome, moguće da u priči ima i tragova istine - kaže Vlatka Filipčić Maligec, voditeljica Muzeja seljačkih buna Gornja Stubica.

- Lipa je i danas mjesto susreta stanovnika, ali i gostiju koji dolaze u Gupčev kraj. Nije ona obično drvo, u ovom kraju predstavlja nešto mnogo više, ne samo povijest, simbolizira vrijednost stubičkog naroda - kaže Jasmin Krizmanić, načelnik općine Gornja Stubica.

Zato stara lipa dobiva svu potrebnu skrb kako bi joj se produžio životni vijek, a prije sedam godina osnovan je i arhiv Gupčeve lipe u kojem se uzgajaju sadnice, njezini izravni potomci.

Mnogi potomci ove lipe našli su svoje mjesto kraj škola, u nekim drvoredima, parkovima, kao uspomena i nekakvo širenje ove predivne priče.

Za Gupčevu lipu možete glasovati elektronskim putem na stranicama projekta Europsko stablo godine. U konkurenciji je 15 europskih stabala, a glasovanje traje do kraja veljače.

Glasajte sada!