Zimsko bicikliranje na posao - zašto ne?

Zagrepčani i ove godine sudjeluju u Međunarodnom danu zimskog bicikliranja na posao. Radi se o inicijativi pokrenutoj 2013. godine u Kanadi kao prijateljsko natjecanje među gradovima i zemljama svijeta.

Članovi Sindikata biciklista na križanju Vukovarske i Lučićeve ulice dijelili su biciklistički doručak onima koji su odlučili ubiciklirati u novi radni dan.

Vrijeme - 7.30, temperatura zraka -2,  bez oborina, gužva u prometu - uobičajena, broj biciklista na cesti - impresivan.

Njiihov entuzijazam nagradili su članovi Sindikata biciklista, ističući da grad nudi sve potrebne uvjete za lagano bicikliranje do posla.

- U Zagrebu je u prosjeku jedna osoba u automobilu, u prosjeku je 5-6 km od mjesta stanovanja od posla i nema baš nikakvog razloga da svaki dan sjednemo u automobil, nesnosne su gužve u gradu - uvjerava Tena Šarić iz Sindikata biciklista.

A biciklistima ne treba poseban motiv da voze i u zimskim mjesecima. Manje je privlačno samo prvih pet minuta, kažu a poslije toga sve ide.

Po broju registriranih članova, na web stranici www.winterbiketoworkday.org, koji su se obvezali da će barem na današnji dan koristiti bicikl za odlazak na posao, Zagreb je posljednje tri godine zauzeo prvo mjesto u svijetu, a ove godine nalazimo se na 3. mjestu.

U nekim europskim gradovima, poslodavci svoje zaposlenike potiču na vožnju biciklom tako što im nude razne poticaje, nerijetko i novčane.