Preminuo britanski glumac Albert Finney

Britanski glumac Albert Finney, pet puta nominiran za nagradu Oscar, preminuo je u 82. godini nakon kratke bolesti, objavio je BBC.

Njegov prvi uspjeh došao je s ulogom "mladog, ljutitog muškarca" Arthura Seatona u filmu "Subotom navečer, nedjeljom ujutro".

Tijekom pola stoljeća karijere osvojio je Zlatni globus, Emmy, nagradu Bafta, a pet nominacija za Oscare osvojio je glavnim ulogama u filmovima "Tom Jones", "Ubojstvo u Orient Expressu", "Garderobijer" i "Pod vulkanom", dok je za ulogu u  filmu "Erin Brockovich" bio nominiran u kategoriji najbolje sporedne muške ulogu. 

Glumio je i u "Scroogeu", "Bournovom nasljeđu", "Skyfallu", "Krupnoj ribi" i "Dobroj godini". Dvije godine zaredom, 1984. i 1985., bio je nominiran za Oscara za uloge u "Garderobijeru" i "Pod vulkanom", ali nije nazočio svečanostima dodjele te prestižne nagrade, smatrajući to "gubitkom vremena".

Mnogi će ga pamtiti i po ulozi Daddyja Warbucksa u mjuziklu "Annie" u kojem glumi bogataša koji odluči posvojiti djevojčicu kako bi poboljšao imidž u javnosti, a potom je jako zavoli.

Preminuo je mirno, okružen najbližom obitelji, prenio je BBC.