Čistač zimskih staza

Obilan snijeg u Bavarskoj za vozače znači cestovne blokade, opasnost od lavine, zametena sela, a za skijaše, zimske radosti. No, netko im mora prirediti staze svaki dan prije jutra. Upravo to radi Sepp Walch.

Pet sati i trideset minuta. Po teškim uvjetima, kakvi su danas, Sepp Walch ustaje prije nego inače. On priprema skijaškie staze  i u Bavarskoj ga zovu Loipenspurer.

- Zaključili su da sam ja pravi čovjek za to. Izučeni sam bravar, metalac, ali osposobljen za cestara. Svaki od nas mora sve znati… Uvijek počinjemo u šest, zato što moramo biti gotovi u devet sati jer tada stižu prvi skijaši.… Šteta, ovdje vozač ne vidi oko sebe, gleda samo svoje mjerne instrumente. To je opasno. Mediji neprekidno javljaju o nesrećama naših vozila. S tim se ne smijemo šaliti, rekao je Sepp.

Posebnim sustavom on mora više puta provjeriti devet kilometara staze. Ona ovdje na visoravni, na visini od 100 metara, ide po hridi prema jednoj dolini koju odavde samo naziremo.

- U čemu je stvar? Moramo nastojati imati jednu čistu površinu za klasičnu stazu, a ako hoćemo imati klasičnu stazu, važno je da ne činimo nespretne kretnje jer su ploče ispod nas, ističe Sepp.

Stalno se obnavlja put za klasičnu utrku, pa tako nastaju dvije paralelne staze.

- U sredini je takozvani "Skating Spur", snijeg je usitnjen i rahli. Stlačen je u stazu široku četiri metra. Prije zore uvijek se zatvara staza iz opreza, a i zato da nekomu ne padne na pamet kakva glupost, govori Sepp.

- Bojim li se ovdje? Ne, za sebe se uopće ne bojim. Jedino me strah da ne bih koga zgazio, toga sam se uvijek najviše bojao, da mi netko ne naleti na stroj, naglašava.

Sepp uživa u osami i mirno ide svojim putem…

- Da. Divno je to. Imaš svoj mir, ništa ne čuješ, nema ni žive duše. Predivno je!, kaže.

Staza je, zbog svog visinskog položaja, sigurna od odrona. To je dobro.

- Na stazi treba biti dvadesetak centimetara snijega. Ne smijemo oštetiti travu. To je vodozaštitno područje. Tu su pašnjaci gdje su ljeti telad i krave, govori.

Danas zbog vremenskih uvjeta Sepp mora sve ponoviti više puta jer snijeg odmah sve zamete. To mu oduzima zaista puno vremena.