Traži se ime za alkarsku ždrebicu

U alkarskoj ergeli u Sinju stiglo je prvo ovogodišnje ždrijebe. No neće biti jedino. U ovoj godini očekuje se čak 12 prinova.

Malena L, tako ćemo je nazvati, jer uobičajeno je da ženska ždrebad dobije ime prema početnom slovu majčina, na svijet je došla 3. veljače u 15 sati, imala je malo manje od 15 kilograma. Roditelji - ponosna kobila Luna i poznati alkarski pastuh Moro.

- Sada će biti do šestog mjeseca uz materinu sisu, nakon šest mjeseci počinje osnovna poduka konja - vođenje uralu i vezivanje, zatim sedlanja pa jahanje i kada bude imale 3 ili 4 godine vodi se na alkarsko igralište, rekao je Stipe Šimundža, direktor Alkarske ergele.

Od malene L zbog roditeljskih gena očekuje se mnogo - jedno je sigurno, ostaje u alkarskoj ergeli. Prvi će put ergela širom otvoriti vrata svim zainteresiranima koji žele vidjeti ždrebicu, ali i ostalih 12 prinova kada dođu na svijet. Alkari žele pokazati koliko su konji važni.

- Kako se kuju alkarski konji, kako se hrane alkarski konji, kako žive i što se sve događa van mjeseca kolovoza  kada nije alka, govori Boško Ramljak, alkarski vojvoda.

Nemirna ždrebica tek počinje istraživati svijet. U tijeku je nagradna igra - traži se najoriginalnije ime, kum ili kuma.

- Ovom prilikom pozivamo sve facebook prijatelje da se uključe u imenovanje. Prvo slovom njenog imena mora biti L na majku Lunu, poručila je Marina Pavić, direktorica marketinga VAD-a.

Nadamo se da ćemo o malenoj L u budućnosti često izvještavati s utrke u kolovozu.