"Svi bježe van, a posla ima i tu. Isplati se, samo treba raditi"

Kolega Ivica Grudiček bio je u Strmcu Podravskom u koji se nakon rada u inozemstvu na djedovinu vratio Emil Levanić te nastavio tradiciju kozarstva svojih roditelja. Nije požalio. Kozje mlijeko ima dobru cijenu, a sirarstvo kojim se uspješno bave - pravu budućnost.

Za stočare, kaže stara poslovica, nema "ni svetka ni petka". U Strmcu smo Podravskom na imanju obitelji Levanić. Gotovo se tri desetljeća bave kozarstvom, a počeli su, iz znatiželje.

- Dobili smo koze iz Francuske, to je bilo 90-ih godina, 25 komada i jarac, to je onda bilo dosta. Kozarstvo je tada bilo trend? Da, bili smo pioniri kozarstva u ovome kraju i polako smo povećavali broj koza, kaže Josip Levanić iz Strmeca Podravskog.

Tih devedesetih godina rodio im se sin Emil, a kao pioniri kozarstva bili su i u Plodovima zemlje te su o njima reportaže pisali Martin Vuković i Ružica Trauber. No, stigle su te nesretne krizne i recesijske godine pa je Emil kruh zarađivao u inozemstvu. No, nostalgija prema "gruntu" ga je vukla natrag. 

- Radio sam pet godina, većinom po Europi, nešto Amerika, ali sam se vratio jer moji su roditelji tu cijeli život. Svi bježe iz Hrvatske, ja sam se vratio. Niste zažalili? Za sad nisam, sve ide prema planu, govori Emil Levanić.

Ušteđevinu, pa čak i najdraži motocikl, uložio je u kozarstvo. Varenje i metalurgija mu idu od ruke pa je izmuzište njegovih ruku djelo.

- Nalazimo se u ovoj prostoriji izmuzišta koji je Emil sam svojim rukama i uz pomoć bratića napravio. Uštedjeli smo sigurno dosta. Kad mi se sin 2017. vratio, bila sam sretna. Mi smo već stari i nadali smo se da će se vratiti, rekla je Vera Levanić.

Mlijeko isporučuju Vindiji, dnevno i do tristotinjak litara. Cijena bi, kažu, mogla biti i veća, ali su zadovoljni.

- Svi bježe van, ima i tu posla, čudno mi je, pitaju novinari dali se isplati pa normalno da se isplati, samo treba raditi, ističe Josip.

Možda se i trendovi polako mijenjaj jer u petrijanečkom kraju neobrađenih i zapuštenih njiva gotovo nema.

- Kod nas je većina zemlje obrađena, ono što nije to pokušavamo preko komunala riješiti, da se stave u funkciju. Blizu je Slovenije, vraćaju li se mladi? Imam osjećaj da se mladi vraćaju, nadam se da će se trend iseljavanja zaustaviti, naglašava Željko Posavec, načelnik općine Petrijanec.

Na farmi trenutno imaju 130 koza. U tijeku je jarenje, posla je mnogo. No, bit će ga i više, kaže Emil.

- Planiram imati do 200 komada pa ću vidjeti kako će ići, govori Emil.

Za ove blage životinje nema straha od zime, a ni od vuka, kad o njima brine - obitelj Levanić.