Veleposlanik Crne Gore: Hrvatska ima ogroman potencijal za razvoj

Serijal o stranim veleposlanicima u Hrvatskoj emisija Dobro jutro Hrvatska nastavila je s njegovom ekscelencijom Borom Vučinićem, veleposlanikom Crne Gore.

Crna Gora, smještena na jugoistoku Europe, s obalom dugom 300-njak kilometara, zemlja je prekrasne prirode i zanimljive povijesti. U njoj živi oko 700 tisuća stanovnika. Više od polovine zemlje nalazi se na više od tisuću metara nadmorske visine. Površinom mala, vrlo je raznolika. Planine, jezera, kanjoni, more - razlozi su zbog kojih je postala jedno od atraktivnijih turističkih odredišta u ovom dijelu Europe.

Turizam je najvažnija gospodarska djelatnost u Crnoj Gori. Ondje se nalazi najduža plaža na Jadranu, najviši mauzolej na svijetu, najdublji kanjon u Europi... Zemlja je to s bogatom tradicijom, legendama. Prije 27 godina proglašena je prvom ekološkom državom na svijetu. 1903. prva je uvela prijevoz pošte automobilom. Glavni grad je Podgorica i iz njega dolazi veleposlanik Boro Vučinić.

Po struci pravnik, veleposlanik Vučinić bio je izabran za prvog ministra obrane u nezavisnoj Crnoj Gori 2006., nakon čega je bio direktor Agencije za nacionalnu sigurnost. Tijekom svojeg mandata želi unaprijediti odnose dviju država, za koje kaže da mogu poslužiti kao primjer odnosa zemalja u ovom dijelu Europe.

Hrvatska je jedan od najvažnijih trgovinskih partnera Crne Gore. Prostora za još bolju suradnju uvijek ima. Svoje proizvode upravo namjeravaju predstaviti na Danima Crne Gore u Zagrebu. Vjeruje da će hrvatskom tržištu biti zanimljivi. Jedan od strateških projekata je izgradnja jadransko-jonske autoceste.

Veleposlanik Vučinić Zagreb smatra lijepim europskim gradom s mnogo sadržaja. U slobodno vrijeme bavi se obiteljskim poslom - vinogradarstvom, a u Zagrebu rijetke slobodne trenutke iskorištava za šetnju ili vožnju biciklom.

Hrvatsku u budućnosti vidi kao stabilnu i sigurnu.

- Hrvatska je članstvom u EU, a prije toga članstvom u NATO-u napravila velike pomake, rekao bih ogromne, ogromni su potencijali koji postoje za još veće. Dakle, tu je turizam. Hrvatska sa toliko otoka, sa tako interesantnom unutrašnjošću pruža ogroman prostor i ogromne šanse za razvoj i unapređenje ekonomije tako da sa ovakvim strateškim putem ka europskim i euroatlantskim integracijama kojima teži i Crna Gora i koja je također posvećena tim ciljevima vjerujem da perspektiva je dobra pred Hrvatskom i pred Crnom Gorom, ističe veleposlanik. 

Kad se vrati u Crnu Goru, Boro Vučinić posvetit će se obiteljskom životu i proizvodnji vina. I dalje će pratiti međunarodne odnose i diplomaciju, koji su ga zainteresirali još u studentskim danima.