Dječje kazalište za djecu s poteškoćama u razvoju

Gradsko kazalište lutaka Rijeka postalo je prvo dječje kazalište posvećeno radu s djecom s poteškoćama u razvoju. Riječki su lutkari, naime, u Irskoj sudjelovali u predavanjima i praktičnom radu s djecom s teškoćama u razvoju, u radionici poznatog redatelja i kazališnog umjetnika Tima Webba.

Tim Webb
priznati je stručnjak senzornoga kazališta i interaktivnog kazališta za bebe, malu djecu i djecu s teškoćama u razvoju. Rad prema njegovim naputcima s autističnom djecom u Irskoj bilo je neprocjenjivo iskustvo - kažu riječki lutkari.

- Od početka predstave djeca su slobodna sudjelovati u kreiranju predstave u komunikaciji s glumcima i s lutkama koje su u pitanju. Zapravo samim svojim sudjelovanjem u tome oni kreiraju predstavu, daljnji razvoj kako će ići, rekao je glumac Gradskog kazališta lutaka Rijeka Damir Orlić.

- Predstave koje smo radili u Galwayu što smo učili da su to za djecu s posebnim potrebama tj s autizmom ja napominjem nije samo za njih. Znači ona isto tako će super funkcionirati i kod svakodnevne druge djece koja dolaze jer je kazalište jedan na jedan manje - više, kazao je glumac Gradskog kazališta lutaka Rijeka Aleks Đaković.

Upravo taj novi uvid u kazalište dao je ideju da se povežu kazališta Rijeke i irskoga Galwaya, gradova koji će sljedeće godine postati europske prijestolnice kulture.

Riječki su glumci potvrdili da ih je rad s djecom s posebnim potrebama promijenio kao i da ubuduće žele redovito raditi interaktivne predstave za autističnu i djecu s drugim teškoćama u razvoju.