Priče Hrvata iz Irske: otvorila s partnerom "escape room" u Dublinu

U nastavku serijala našeg kolege Branimira Farkaša "Hrvati u Irskoj" upoznajemo mladu studenticu i poduzetnicu koja je s partnerom Hrvatom u Irskoj započela uspješnu poslovnu priču, ali još uvijek se planira vratiti u Hrvatsku.

Hana Škrtić Marković
došla je na studij u Dublin prije 4 godine. U Zagrebu je radila u Escape Roomu, pa je - dinamična kakva jest - s partnerom otvorila vlastiti Escape Room u Dublinu. Za dvije godine postali su najjači takav u Dublinu.

Tijekom serijala upoznali smo i hrvatsko-irskog starosjedioca koji je u Dublinu već 20 godina, a mnogi mladi tamo dolaze upravo preko njega. On je vlasnik tvrtke Irish Recruiter koja traži zaposlenike za irske informatičke tvrtke.

Pogledajte priču i o velikom problemu u Dublinu: rastu cijena stanova. Ne izgrade li Irci tisuće novih stanova, mnogi bi se novi zaposlenici mogli vratiti kući ili otići u neke druge dijelove Europe. Zbog nedostatka stanova mnogi su Irci završili na cesti kao beskućnici.

Upoznajte i Matiju koji je poslovnim uvjetima u Irskoj zadovoljan, ali ga u Hrvatsku vuče srce. Naime, tu mu je ostala zaručnica...

U jednoj od reportaža upoznali smo i Petru Augustinović koja je došla u Irsku prije pet godina i otada je promijenila tri posla brzo i lako napredujući. Posao je dobila još u Zagrebu gdje je njezina prva irska tvrtka tražila zaposlenike.

Hrvate u Irskoj pitali smo - bi li se vratili?

Dublin - jedno veliko gradilište: