Ovi konji preživljavaju hercegovački snijeg, "iako po knjigama ne bi trebali"

Na padinama planine Čabulje u Hercegovini obitava veća skupina divljih konja, koji su se prilagodili surovim vremenskim uvjetima, ljeti s puno sunca i pomanjkanja vode, a zimi visokom snijegu i nedostatku hrane. Preživljavaju i zahvaljujući dobrim ljudima, poput Marija Bošnjaka iz Mostara i njihovih prijatelja koji su blizu konjima kad je najpotrebnije.

Na širokim prostranstvima planine Čabulje, od Bila preko Goranaca do Bogodola svoj životni prostor pronašli su divlji konji. Njihovi preci zapravo su domaći konji koji su pomagali ljudima u poljoprivrednim poslovima. No, za vrijeme rata njihovi vlasnici morali su ih ostaviti i oni se od tada snalaze kako znaju i umiju. Imaju prostranstvo, mir i čistu prirodu. No, uvjeti za život daleko su od idealnih.

- Po svim knjigama i veterinarskim zabilješkama ovi konji ne bi trebali preživjeti ovaj snijeg. Oni su tu već generacijama. Ima tu konja koji su sedma generacija od izvornih. Njihovi geni su se više navikli na sušu i snijeg i zbog toga mogu preživjeti, kaže Mostarac Marijo Bošnjak koji gotovo svakodnevno dođe do konja, obiđe ih, ljeti za sušnog vremena brine se za dovoz vode a zimi, kad snijeg prekrije planinsko prostranstvo s prijateljima dovozi hranu.

- Područje Bili nije za život. Znači, imamo snijega mjesec dana, a ljeti još duže suša. Ove godine je suša bila negdje do desetog mjeseca. Više od 250 kubika vode smo morali ove godine dopremiti u pojila, dodaje.

Upravo su zaljubljenici u konje na širem području uredili pojila i izgradili hranilice za konje. No, najveći problem je što konji nemaju prostor u koji bi se mogli skloniti u surovim zimskim uvjetima.

- Ova jesen i zima iz početka je bila dobra, sad zadnjih mjesec dana gotovo svakodnevno pada snijeg. Na području Bogodola ima ga 30 do 40 centimetara. Ima jedno krdo koje, nadam se, preživljava na više od jednog metra snijega..., nastavlja.

Konji imaju organiziran život. Raspoređeni su u manja krda i zahvaljujući tomu opstaju, uspijevaju se obraniti od najezde vukova.

Reportaža Miljenka Karačića emitirana u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska":