Očajni vlasnici: Ukraden im bonsai star 400 godina

Japanski bračni par koji se bavi uzgojem bonsai stabala uputio je emotivan poziv lopovima pošto je otkrio da mu je prošli mjesec ukradeno sedam vrijednih primjeraka, među kojima i četiristogodišnja čvornata smreka.

Seiji Limura
i njegova supruga Fuyumi objavili su da su vrijedna minijaturna stabla ukradena iz njihova vrta u prefekturi Saitami u Tokiju te da su im "poput djece".

- Nema riječi kojima bih mogao opisati kako se supruga i ja osjećamo. Ti bonsai bili su nam dragocjeni. To je naše blago koje ne bismo prodali ni za koje novce. Poput djece su nam - napisao je Limura.

Vrijednost ukradenih minijaturnih stabala procjenjuje se na više od 13 milijuna jena (oko 118.000 dolara).

Shimpaku Juniper, mini čvornata smreka jedan je od najtraženijih vrsta bonsai stabala među kolekcionarima i entuzijastima. Njezina se vrijednost procjenjuje na više od 10 milijuna jena (oko 91.000 dolara).

- Naš Shimpaku živio je 400 godina, treba mu skrb i ne može preživjeti bez vode ni tjedan dana - rekla je za CNN gđa. Iimura. - Još dugo će živjeti, i nakon što nas više ne bude. Premda mrzim one koji su nam ga ukrali, molim ih da ga redovito zalijevaju - poručila je.

Gospodin i gospođa Limura brinu o oko 3000 bonsaija u svom vrtu od 5000 četvornih metara. Tradicionalna umjetnost bonsaija do savršenstva je dovedena u Japanu, premda korijene vuče iz Kine.