Zapisano u zvijezdama u bukvi

Miljenko Čoklica i Marijan Tot iz Legrada zvijezde su vidjeli danju i to ne na nebu. Pripremajući drva za ogrjev Miljenko je jednim udarcem sjekire otvorio mali zvjezdani svijet.

Već danima Miljenko uz pomoć prijatelja Marijana pili i cijepa drva -  priprema drvo za ogrjev. Udarac sjekire otvorio je panj i otkrio novi zvjezdani svijet.

Zvjezdama u bukvi čudi se i Marijan Tot, koji iza sebe ima bogato iskustvo pripreme drva za ogrjev i razne pronalaske u drvu. Svašta je, kaže nalazio, ali takvo nešto nacrtano nikad.

Potražili smo mišljenje i u Hrvatskim šumama. No ostali smo bez odgovora jer se ne zna je li mjerodavan onaj na čijem je području drvo raslo, ili drugi na čijem su području zvijezde pronađene.

Bukva je rasla u šumama u okolici Sokolovca, a iskusan stručnjak stalni sudski vještak za šumarstvo Krunoslav Indir kaže da je vjerojatno u mladosti stabla čovjek ili žigosao ili utisnuo u koru ili pod koru neki materijal u obliku zvijezda koje je drvo razgradilo. Da je u pitanju metal, kaže, vjerojatno bi još bilo ostatatka. Ovdje se ne radi o prorodnom fenomenu već o djelu čovjeka. Tko je i zašto to učinio, što se i kad točno dogodilo, ostat će zapisano u zvjezdama, ovima u bukvi i onima na nebu. Miljenku će ostati lijep suvernir i potvrda da on i do zvijezda može!