Svjetski dan radija

Obilježavamo Svjetski dan radija. Spomen je to na početak emitiranja UN-ova radija, koji je porukom "Ovo su Ujedinjeni narodi. Obraćamo se ljudima svijeta", počeo emitiranje 13. veljače 1946.

Iako je prva svjetska radiopostaja u Pittsburghu počela redovito emitirati još daleke 1920., a Radio Zagreb već 1926., Svjetski dan radija obilježava se tek od 2012.

Svoj dan proslavili su i naši kolege s Radija Sljeme koji svoj program emitira od 1953. godine. Ponose se titulom najzagrebačkijega radija u gradu. Radio Sljeme je lokalna postaja Hrvatskoga radija, koja se bavi životom u Zagrebu, okolici ali i cijelim prostorom na kojemu se može čuti njihova frekvencija. 

Unatoč rasprostranjenosti novih internetskih komunikacijskih platformi, radio još dopire do najšire publike i slušateljstva, podsjeća profesorica na Fakultetu političkih znanosti Gordana Vilović.

- Niti jedan novi medij nije uništio prethodni. Tako je i naš radio preživio sve turbulencije novih medija. Ostao je živ i to vrlo živ, rekla je Vilović.

Ovogodišnja je tema Svjetskoga dana radija „Dijalog, tolerancija i mir". Taj je moto zapravo definicija onoga što radiopostaje i rade, a to je informiranje, educiranje i povezivanje slušatelja, te poticanje na pozitivan dijalog između različitih strana i okruženja. A da Radio danas može pridonijeti toleranciji i smirenju, slaže se i profesorica Vilović.

- Ljudi koji rade na radiju trebaju biti moderatori i oni koji će namjerno zaustavljati i usmjeravati neke izričaje neprihvatljive za uho najšire publike u eteru. To može zvučati kao cenzura, ali smatram da radio u ovom trenutku ima značajnu ulogu i nije bez razloga određen moto današnjeg dana, dodaje Vilović.

Obilježavajući Svjetski dan radija, u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti održat će se 2. Hrvatski radijski forum. O izradi hrvatske medijske strategije govorit će ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek