Solin: Produljenje radnog vremena i nove tete

"Najmlađi" grad u Hrvatskoj - Solin - ne prestaje se skrbiti za svoju mladu populaciju. Gotovo nevjerojatno zvuči vijest da su zaposlili čak 50 odgojitelja, i to zahvaljujući europskom novcu.

Djeca se utrkuju autićima, no roditelji više ne moraju juriti. Vrtići sada rade i nakon 16 sati.

- Pokazala se nasušna potreba za produljenjem radnog vremena, dakle do 17 odnosno do 18 sati i to vam sigurno koristi preko 800 roditelja, rekla je Anđela Biuk, ravnateljica Dječjeg vrtića Cvrčak, Solin.

Ostvareno je to s pomoću više od 13 i pol milijuna kuna europskog novca.

- Do sada je to izgledalo sa silnim porukama, evo stižem, gužve u prometu, a sada roditelji mogu u miru doći po djecu jer naravno potrebe njihovog posla su se promijenile, govori Ana Ozretić, odgojiteljica u Dječjem vrtiću Cvrčak, Solin.

Ana je jedna od 36-ero novozaposlenih odgajatelja. Uz njih vrtići u Solinu dobili su i deset pomoćnika za djecu s teškoćama u razvoju, dva edukacijska rehabilitatora, logopeda i psihologinju, opet - Anu.

- Velik je broj djece, raste broj djece s poteškoćama i mislim da je jako bitno da bude bogata stručna služba sa različitim profilom stručnjaka da možemo djeci stvarno pružiti ono sve što njima treba, ističe Ana Jurić Barać, psihologinja u Dječjem vrtiću Cvrčak, Solin.

Zahvaljujući Europskom socijalnom fondu svi zaposleni pohađaju edukacije, opremaju se vrtići i kuhinje, djeca idu na izlete.

- Čvrsto vjerujem da protekom dvije godine koliko traje projekt on neće stati i da će i ministarstvo osigurati daljnja sredstva kako bi projekt mogao ići dalje, a isto tako vjerujem da ćemo izgradnjom dva velika vrtićka centra koje smo sada pokrenuli u konačnici zadovoljiti potrebu za upisom djece u dječje vrtiće na području grada Solina, rekao je Dalibor Ninčević, solinski gradonačelnik.

Vrtiće u Solinu trenutačno pohađa više od tisuću djece. Gradnjom još dvaju objekata za djecu predškolske dobi u središtu i na periferiji u Rupotinama, grad na Jadru pokazuje da se itekako trudi zadržati naslov najmlađega grada u Hrvatskoj.