Složenost stare i novonastajuće Europe

Knjige Karl-Markusa Gaußa prevedene na brojne jezike, a već je prije nekoliko godina gostovao u Puli, Rijeci i Zagrebu. U zagrebačkom KIC-u sinoć je predstavljeno njegovo novo djelo 'Europa - neotkriveni kontinent'.

Zapisi s putovanja po Europi donose zanimljivosti kojima ovaj nagrađivani austrijski književnik ističe svu složenost stare i novonastajuće Europe.

Najdarovitiji etnograf našega kontinenta; virtuozan tragač za korijenima koji nas vodi u prostor jedne samo naoko poznate Europe,  tako kritika govori o Karl-Markusu Gaußu, jednom od najboljih svjetskih esejista i putopisaca koji otkriva skrivene kutke Europe, navodno istraženog kontinenta.

On nam pokazuje, prije svega krećući se središnjom i istočnom Europom, koliko je ona raznolika i po tome jedinstvena: Ja idem tamo kamo drugi ne idu, ne bih htio da me se gleda kao kakvog heroja, nego prije svega kao pisca. Pišem o ljudima koji nisu pobjednici nego gubitnici, pišem o ljudima o kojima se ne zna puno. I to mi je jako važno,  poručio je Gauß.

Gauß zanimaju ljudske sudbine - bilo u Sviniji među Romima, među crnomorskim Nijemcima ili Asircima u Švedskoj - njegovi putopisi studije su o korijenima, skrivenim željama, pritajenom rasizmu, mržnji, ali i o toleranciji i ljubavi.

O svemu onom o čemu se ne priča, Gauß otvoreno priča, nikada ne docirajući, nego, što je jako važno reći, uključuje žive svjedoke, ljude koji su zapravo pravi pokazatelji te i takve kulture,  komentirao je urednik Seid Serdarević.

Karl-Markus Gauß, rođen u Saltzburgu u obitelji podunavskih Švaba, približava nam susjede i one od kojih okrećemo glavu - u studijama o životu, itekako potrebnima u vrijeme netolerancije, straha i dizanja zidova, ali i o Europi, kontinentu širokih shvaćanja i zanimljivom u različitostima.