ZagrebDox 2019. - dva filma koja vrijedi pogledati

Uskoro u Zagrebu započinje 15. izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox. Direktor festivala Nenad Puhovski ovo je izdanje nazvao "polujubilarnim". U proteklih 14 godina u sklopu festivala emitirano je 2020 filmova i gledalo ih je 290 tisuća gledatelja. Puhovski je osobno pogledao preko 20 tisuća tih filmova, otkrio je za Studio 4 HRT-a.

Direktor ZagrebDoxa izdvaja dva filma na koja bi publici skrenuo pažnju. "Minding the gap" ("U procjepu") jedan je od njih.

- Fascinantan je ne samo po tome što je kandidiran za ovogodišnjeg Oscara, nego i po tome što je u godinu dana dobio 51 nagradu. To je praktično jedna nagrada tjedno!, kaže.

Objašnjava da se radi o filmu koji je zgodna kombinacija tri stvari: bavi se skateboardom, etnicitetom i nasiljem u obitelji.

- Taj film je jednostavno bomba, prolazi svugdje!, rekao je.

Izdvaja i oskarovski film "Black sheep" ("Crna ovca"), kratkometražni film koji govori o mladiću i njegovoj obitelji koja se zbog rasnih i etničkih problema mora seliti iz jednog grada u drugi. Međutim, to ne pomaže jer se i u novom gradu susreću s problemima pa mladić odlučuje da se jednostavno priključi svojim zlostavljačima.

- I krene u akciju 'ako ne možeš pobijediti, priključi im se'. Ne u smislu zlostavljanja drugih, nego razumijevanja o čemu se zapravo radi, rekao je.

Što vas sve očekuje ove godine na međunarodnom festivalu dokumentarnog filma koji traje od 24. veljače do 3. ožujka 2019. pogledajte u razgovoru s Nenadom Puhovskim za Studio 4: