Mnogi odlaze, no ovaj mladi znanstvenik vratio se u Hrvatsku

Priče o mladim ljudima koji u potrazi za obrazovanjem i poslom odlaze iz zemlje dio su hrvatske svakodnevice. No, kad se mladi znanstvenik iz inozemstva vrati u Hrvatsku, to je zanimljivija priča. Kruno Bonačić doktorirao je u Španjolskoj, a danas svoje znanje prenosi studentima Odjela za akvakulturu dubrovačkoga Sveučilišta.

Ljubav prema moru i prirodnim znanostima Bonačića definira još od malih nogu. No, obrazovni sustav u Hrvatskoj u jednom je trenutku prestao biti dovoljan za njegove istraživačke apetite. Nakon što je diplomirao, zaposlio se na Malti, a nedugo potom i doktorirao u Španjolskoj. Priča tu postaje zanimljiva - pored svih prilika koje svijet pruža, posao je pronašao u rodnom Dubrovniku.
Priliku je dobio na Odjelu za akvakulturu, na Sveučilištu na kojemu je i započeo svoje znanstveno putovanje. Oduvijek se, kaže, želio vratiti, no nije očekivao da će to biti već nakon nekoliko godina.
Razvoju znanosti u Hrvatskoj potreban je, kaže, dodatni poticaj. Mladim znanstvenicima teško je pronaći mjesto na kojemu bi se dokazali, stoga su priče poput Krunove, nažalost, i dalje iznimka.
Priča Ivane Brailo Drnas iz Regionalnog dnevnika HRT-a: