Ansambl Lado u oku fotografkinje Petre Slobodnjak

Umjetnička fotografkinja Petra Slobodnjak svojim objektivom bilježi nastupe našeg slavnog folklornog ansambla, koji obilježava 70 godina djelovanja, a njezini su radovi izloženi u Muzeju za umjetnost i obrt do 24. veljače.

Izložba LADO / RELJEFI / TRAGOVI u zagrebačkom MUO-u ujedno je i početak koncertne sezone i obilježavanja 70. obljetnice svog umjetničkog djelovanja.

Izložba je rezultat je trogodišnje suradnje našeg jedinog profesionalnog folklornog ansambla s nagrađivanom i talentiranom umjetnicom Petrom Slobodnjak koja je u Ladovim umjetnicima pronašla izvor inspiracije za stvaranje fotografskih djela koje svjedoče izvedbenu tradicijsku umjetnost na najvišoj izvođačkoj razini,  poručuju iz Muzeja za umjetnost i obrt.

Petrine fotografije vrijedan su dokument o djelovanju Lada i njegovim izvedbama. One pokazuju dobro poznavanje repertoara i samih umjetnika, narodnih nošnji neprocjenjive vrijednosti te razumijevanje Ladovih koreografija i interpretacija, veliku umješnost prilikom snimanja u nemogućim uvjetima, potpuno ovladavanje svjetlom, odnosno mrakom pozornice,  zapisala je u popratnom tekstu kustosica izložbe Iva Prosoli.

Petra Slobodnjak diplomirala je na Grafičkom fakultetu u Zagrebu, smjer dizajn grafičkih proizvoda. Do sada je imala je 6 samostalnih i dvadesetak grupnih izložbi fotografija. Dobitnica je nagrade Hrvatskog fotosaveza za najboljeg mladog autora. Za posljednju izložbu Rasprodaja koja je bila izložena u Galeriji ULUPUH dobila priznanje Hrvatskog dizajnerskog društva na izložbi hrvatskog dizajna 1718 u kategoriji Koncept inicijativa, kritički dizajn. Članica je HDD-a (od 2009.) i ULUPUH-a (2013. – Sekcija za multimediju i intermediju, 2017. Sekcija za fotografiju). Od 2016. godine je fotografkinja Ansambla narodnih plesova i pjesama LADO.

O suradnji s ansamblom Lado te aktualnoj izložbi s Petrom Slobodnjak razgovarala je ekipa emisije Kultura s nogu: