Povijesno Valentinovo u Đurđevcu

Na dan kad se obilježava Valentinovo - dan zaljubljenih zabilježili smo povijesnu priču prema legendi iz Đurđevca. Uprizorili su je glumci amateri podno turističkog kompleksa Staroga grada.

Kada bi zidine Staroga grada u Đurđevcu mogle ispričati priču, bila bi to još jedna o nesretnoj ljubavi. Takvih je bilo, barem prema legendama, u Podravini u Srednjem vijeku. Borna se zaljubio u lijepu aginu kći. Potajno su se sastajali u blizini kamenih zidina. Uživali u šetnji i sve se više voljeli. Ali ta je ljubav za ono vrijeme bila nemoguća. Turkinja je ljubila Podravca.

Međutim to je samo dokaz da ljubav ne bira ni vjeru ni naciju, nego bira srce. Ni svi dukati, konji vrani, deve, pa ni prelijepe robinje - ništa ne može kupiti bezuvjetnu ljubav. Borna hoće Azru, no ocu je njegova kći jedinica bila predragocjena. Kao i sve najveće ljubavi kroz povijest ni ova nema sretan kraj.

Legendu o ljubavi su uprizorili glumci Gradskoga kazališta iz Đurđevca i članovi Udruge 'Svetoga Jurja' – oni kažu da se povijest mijenjala, ali istinska je ljubav već stoljećima ista.

Pogledajte reportažu iz emisije Dobro jutro, Hrvatska: