Smojina marenda na Valentinovo

Smojina marenda, točno na Valentinovo, tradicionalno je okupljanje poštovatelja Smojina djela i zaljubljenika u Dalmaciju. Marinko Smoje, naime, rođen je 14. veljače, i baš na taj dan, dan nakon rođendana još jedne velike ljubavi Dalmatinaca - Hajduka, dodjeljuju se i nagrade koje nose Smojino ime.

Ovogodišnji su dobitnici akademik Tonko Maroević i posmrtno Oliver Dragojević. Nagrada "Miljenko Smoje" inače, tradicionalno se dodjeljuje za kulturni, umjetnički, novinarski ili sportski doprinos suvremenoj Dalmaciji.

13. put, ali uvijek 14. veljače, okupilo se u Splitu društvo uz dobru kapljicu i još bolju spizu nazdraviti Smojinoj vječnoj riječi. 

- On je kroz dijalekt, kroz mangupski govor, uspijevao izgovarat mnoge istine i o balunu i politici i o životu, braneći uvik onu dalmatinsku neku mjeru i maloga čovika, prisjeća se Maroević.

A veliki viški ribar i kuhar Kalambera noć prije bacio je 800 udica ne bi li ulovio ugore za današnji "brudet s fažolom".

Puno ljubavi za dalmatinski način života imao je i Oliver Dragojević, sva je Smojina Mala mista znao napamet, prisjeća se njegova supruga.


- Te stare kuće, te rive, te balote, to druženje s ljudima, to je njega vraćalo negdje nazad u ono dobiva kad se drukčije živilo i on je to gleda po cili dan od ujutro do navečer, prisjeća se Vesna Dragojević.
- Bit je ovog okupljanja sačuvati sjećanje na Smoju koji je Dalmaciju predstavlja svima, neki mislie da je to žderačina i pijačina, ali ne, ističe Boris Kragić, organizator Smojine marende.
Jer uz "dec crnog i pjat brujeta" još vonja i ćuti se onaj jug koji je nitko kao Smoje, sačuvao za nove naraštaje.