Pula: Muke po liječnicima

Opća bolnica Pula kao i većina hrvatskih zdravstvenih ustanova muku muči s nedostatkom liječnika i zdravstvenog osoblja. Posebno zabrinjava manjak liječnika na Hitnom prijmu, a uskoro se otvara i Nova bolnica.

Zasad dvjema liječnicama - iz Zagreba i Varaždina od ove godine Županija sufinancira smještaj u Puli. Način je to da se privuku, ali i zadrže zdravstveni djelatnici. I to s predviđenih 200 tisuća kuna za sufinaciranje stanarine podstanarima i 200 tisuća kuna za sufinanciranje kamata rata kredita.

- Vjerujemo da će sutra naša bolnica postati klinika. U međuvremenu traži se odgovornost od nas i zato ako bude trebalo više od 200 tisuća kuna, naći će se, govori Valter Flego, istarski župan.

A stignu li u Istru svi zainteresirani, trebat će. Naime, javljaju se liječnici iz Hrvatske, uglavnom internističko-kirurške struke, liječnici iz zemalja regije, ali i  zapadne Europe.

To jesu naši ljudi, imamo konkretne upite iz Danske i Švedske, eminentni stručnjaci, znanstvenici, spremni doći ne kao gosti predavači, već u stalni radni odnos, rekao je dr. Dragan Trivanović, voditelj onkologije i pomoćnik ravnateljice za kvalitetu.

A nužni su i to ne samo u Hitnoj.

Jako vapimo za iskusnim kardiologom, intervencijska kardiologija, pedijatrija, ističe dr. Irena Hrstić, ravnateljica OB Pule.

Dio će se problema riješiti vraćanjem 80-ak  mladih liječnika koji su na specijalizaciji diljem zemlje. Neki od njih trebali bi početi raditi već ove godine. A Nova bolnica, kao i nove metode koje dosad nisu bile moguće u pulskoj bolnici poput koronarografije, invazivne radiologije i magnetske rezonancije,  trebali bi biti novi magnet za liječnike. A dodatan motiv i uspostavljanje Medicinskog fakulteta te mogućnost nastave i znanstvenoga rada.