Chef David Skoko - pastrva u korici od badema i kadulje

Chef David Skoko otkriva nam je kako pripremiti vrhunsko jelo i pokazuje kulinarske trikove. A sve to od najzdravije hrane koju si baš svatko može priuštiti - ribe.

U mnogim pričama postoji netko koga se opisuje kao crna ovca. I kod nas u Hrvatskoj imamo puno takvih pa tako i među ribama - možda i ponajviše jer je riječ o ribi koja ne pliva u moru, nego u slatkoj vodi. Ali kako to obično i bude u pričama - crna ovca, iako podcijenjena, može biti pravi hit pa tako i ova naša.

Pastrva je možda jedna od najpodcjenjenijih riba na hrvatskom tržištu. Ima je dosta, krasna je i, što mnogi ne znaju, ima Omega 3 gotovo kao i srdela. A uz sve to - iznimno je pristupačna. No bez obzira na cijenu, nutricionistički je u samom vrhu ribljeg svijeta. Osim za mozak zdrava je i za mišiće jer je prava proteinska bomba! Pastrvu treba znati izabrati - mora imati bistre oči, čvrsto tijelo i prozirnu sluz.

Najčešća pastrva na hrvatskom tržištu je kalifornijska pastrva. Ali, ruku na srce, najbolje je ona potočna - a one se nađu relativno rijetko. Radit ćemo filet pastrve u korici od badema i kadulje, sa mahunama. To je jedno vrlo jednostavno jelo koje ćete završiti u roku od 25 do 30 minuta, bez ikakve žurbe. Mislim da ovo jelo neće biti problem za napraviti ni potpunom amateru.

SASTOJCI:

Dvije pastrve
50 grama oljuštenih badema
60 grama krušnih mrvica
vezica svježe kadulje
glavica češnjaka
jedan limun
pola kile mahuna
50 grama maslaca
sol, papar i žličica muškatnog oraščića.

PRIPREMA:

Pastrve očistite, filetirajte, a blanširane bademe smiksajte s  kaduljom, krušnim mrvicama, solju i paprom. U to uvaljajte pastrve i ostavite da se peku. Za to vrijeme izrežite i blanširajte mahune, a u maslac ubacite par režnjeva češnjaka. Na tome popržite krušne mrvice, začinite solju i muškatnim oraščićem te kad mrvice potamne dodajte blanširane mahune te ih sotirajte 2 do 3 minute.

Na samom kraju dodajte još začina prema ukusu, a prije serviranja preko ribe naribajte malo limunove korice i dodajte kap maslinovog ulja.