Na razmjeni u Dubrovniku studenti iz cijeloga svijeta

Na dubrovačko sveučilište, u sklopu Erasmus projekta, i ovoga semestra stiglo je više od 50 studenata iz cijeloga svijeta. Prilika je to i za upoznavanje, ne samo grada pod Srđem nego i cijele Hrvatske. Ali - i volontiranje.

Australka Jennifer je upravo Dubrovnik odabrala kao grad u kojemu će odraditi dio svog studiranja. I stigla s drugog kraja svijeta!

Nije znala puno o Dubrovniku, kaže. Mogućnost dolaska ovamo otkrili su joj profesori, a ona je malo proučila dalje i oduševila se. Pola godine Jennifer će ovdje studirati ali i učiti o Dubrovniku i Hrvatskoj.

- Planiram putovati, družiti se, još uvijek ne znam što sve mogu doživjeti ovdje - kaže Jennifer.

Pedesetak studenata iz cijeloga svijeta ovaj semestar studirat će u Dubrovniku. Dubrovačko sveučilište u projektu Erasmus sudjeluje već 8. godinu, a broj studenata svake je godine sve veći.

- U prvom semestru nam je stiglo 67 studenata, u drugom 57, što je ukupno 124 studenta. Moram nagasiit da osim Erasmus programa tu su studenti koji dolaze i kroz druge oblike mobilnosti - izjavila je Nikolina Potrebica.

- Kad sam dobio mogućnost, između više gradova odabrao sam Dubrovnik kao najbolji - zbog plaža, vremena, svega onoga u čemu se može uživati, i naravno zbog predivnih djevojaka - otkriva mladi Talijan Giovanni.

A kako bi, osim samog studiranja, što kvalitetnije iskoristili svoje vrijeme, dubrovačke udruge odlučile su ih uključiti u svoje projekte.

- Za razliku od hrvatskih studenata vrlo su aktivni volonteri, žele sudjelovati, najviše su aktivni u aktinovstima koje provodimo s djecom - izjavila je Romina Tomić iz Udruge "Deša".

A i samo volontiranje moglo bi ih odvesti na putovanja: nova europska inicijativa pod nazivom Europske snage solidarnosti, okuplja sve mlade koji žele pomagati i vole putovati.