Helga Paris: portretistica svakodnevice Istočnog Berlina

Začudni svijet njemačke fotografkinje Helge Paris, jedne od najpoznatijih portretistica svakodnevice Istočnog Berlina, izložen je u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu do 17. ožujka.

Svojim je fotografijama desetljećima otkrivala promjenjivu sliku njemačke povijesti, a putujuća izložba velike umjetnice stigla je i u Zagreb.

Pobunjena mladež, gosti u krčmama, radnici koji odvoze smeće - Helgu Paris zanimali su naizgled obični motivi: držanje, pogledi, geste, pokreti i prostori. 133 fotografije donose priče malih ljudi iz kojih se lako ulazi u duh vremena u kojem su nastale. U Istočnoj Njemačkoj tada se takve fotografije nisu smjele objaviti jer su prikazivale stvarnost drukčiju od službene.Ona je promatrala ljude na poseban način. Bila je otvorena prema svima bez obzira na društveni položaj i starost. Uvijek je pokušavala stvoriti realistične i autentične slike ljudi, arhitekture i zbivanja,  kaže kustosica Franziska Schmidt.

U sklopu izložbe predstavlja se i suvremena hrvatska fotografkinja Ana Opalić, čiji je rad poetski blizak onome Helge Paris. Ana Opalić će ožujku će održati i predavanje za zainteresirane fotografe te druge goste.

Pogledajte priču o Helgi Paris koju donosi ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska: