Mitska planina Velebit u knjizi Ede Popovića

Nije riječ o romantičnoj ljubavi, već o onoj između čovjeka i planine, kako je i naslovljena nova knjige Ede Popovića i Ante Vukušića, koja je ovih dana predstavljena u zagrebačkoj Knjižnici Bogdana Ogrizovića.

Sjeverni Velebit za Edu Popovića vrelo je inspiracije pa je knjiga, inače njegova treća s temom Velebita, 'Čovjek i planina', dugo očekivana suradnja s legendarnim motriteljem meteorološke postaje na Zavižanu Antom Vukušićem. Ideju za ovu knjigu Popović je, naime, dobio još prije desetak godina.

To je knjiga koja se tiče sjevernog Velebita, ali je i mnogo šira i otvara neka ekološka pitanja: pitanja prošlosti, sadašnjosti i budućnosti planine,  kaže Edo Popović.

Mislim da Velebit zaslužuje puno više publikacija nego što ih je do danas objavljeno. Dakle, i dan danas mi nemamo poštenu monografiju o Velebitu kao cjelini - o toj mitskoj planini koja se spominje kad god se govori o Hrvatskoj,  komentira urednik knjige Željko Žarak.

No i bez monografije, Slavonac se može zaljubiti u planinarenje, pa je HRT-ov novinar i Popovićev prijatelj  Gordan Nuhanović bio idealan izbor za predstavljača knjige: Čak sam s Edom Popovićem prošao par etapa po Velebitu. Jednom smo i naslutili jednog medvjeda u blizini. Tako da sam ja svjedok njegovih planinarskih početaka, ali početaka zaljubljivanja u planinu,  prisjeća se Nuhanović.

Ante Vukušić više je od dvadeset godina snimao Velebit, a Edo Popović povezao je te fotografije u priče koje se bave i prirodom, ekologijom i povratkom jednostavnom životu.

Kako očuvati Velebit u ovom našem ubrzanom svijetu? Očuvati ga se može tako da se čovjek previše ne petlja u sjeverni Velebit. To je jedan od recepata kako očuvati prirodu općenito, a posebno jedno tako osjetljivo područje kao što je sjeverni Velebit,  napominje Popović.

'Čovjek i planina' formatom je manja knjiga, ali i ovaj uvid sasvim je dovoljan da nam dočara magičnu privlačnost sjevernog Velebita.