KUD Široka Kula iz Like prikazalo bogatu tradiciju svoga kraja

Hrvatsko kulturno umjetničko društvo 'Široka Kula' došlo je iz Like i u emisiji Dobro jutro Hrvatska prikazalo bogatu tradiciju i običaje svoga kraja.

Predsjednica HKUD-a 'Široka Kula' Mandica Rukavina govorila je o mjestu iz kojeg dolaze i o samom KUD-u. Voditelj i tajnik HKUD-a 'Široka Kula' Ivan Starčević govorio je o nošnjama, običajima, pjesmama i plesovima.

Kao simbol opstojnosti i radi očuvanja folklorne tradicije u prosincu 2013. godine osnovano je Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo "Široka Kula", čiji cilj je promicanje kulturno-umjetničke djelatnosti i očuvanje kulturne i povijesne baštine Like, te povezivanja svih Kuljana raseljenih diljem zemlje i svijeta.

Društvo danas broji 30-tak aktivnih članova koji djeluju kroz folklornu sekciju koja obnavlja, njeguje i izvodi izvorne pjesme i plesove Široke Kule i okolice, te razne ličke običaje. Aktivno se radi na prikupljanju originalnih dijelova, te izradi kvalitetnih rekonstrukcija ličkih nošnji. U sklopu folklorne sekcije djeluje i dječja folklorna skupina.

Članice etno radionica njeguju ručni rad kroz pletenje, vezenje, heklanje i izradu raznih suvenira, te sakupljanje starina koje izlažu na raznim manifestacijama.

Društvo redovito sudjeluje na Smotri folklora u Otočcu, na manifestaciji Jesen u Lici, obilježavanju Dana grada Gospića, te na svim važnijim događanjima u gradu. U rujnu svake godine održava večer folklora u Širokoj Kuli, a krajem godine Godišnji koncert. Kruna dosadašnjih nastupa je bilo sudjelovanje na snimanju serijala Lijepom našom u siječnju godine te Advent u Zagrebu u prosincu 2018. godine.

Sudjelovanjem na županijskim i drugim pozivnim smotrama izvornog folklora diljem Lijepe naše, predstavljamo Liku, ličku pjesmu, ples, tradiciju, rukotvorine, ličke starine, a prije svega pronosimo ime Široke Kule diljem Lijepe naše, u jednom novom, pozitivnom svjetlu. Gostovanjima uspostavljamo i njegujemo prijateljske veze i suradnju s mnogobrojnim KUD-ovima, kažu u društvu.

Članica HKUD-a 'Široka Kula' Anđelka Majetić govorila je o tradicionalnim jelima, a članica Nikolina Golić predstavila je etno stol.

Na tradicionalnom stolu bi bila postavljena jela koja su se uglavnom jela zimi i to kupus i meso s kuhanim krumpirima, domaći kruh, dželadija, police, žmare, suhe kobasice, pečenica i slanina, palenta, kiselo mljeko, basa, sir škripavac, suhi sir. Uštipci, bazlamača, štrudla, štrokalj.

Rakija stol pokriven starinskom platom, stolnjacima i nadstolnjacima - isključivo ručnim radovima naših mama i baka.)

Na etno stolu bi bilo postavljene rukotvorine članica etno radionice od pletenih kapa, čarapa, vezenih nadstolnjaka sl., do ukrasnih kutija koje prestavljaju Liku, do starina (dižve, rukatke, tkanog kićenog biljca, sukna za izradu radnih ličkih torbi, preslice s vretenom i vunom, ličkih torbi i dr.)