Neponovljivi Uljanikov projektant ide u mirovinu

Ekipa emisije "More" posjetila je Đanija Dundaru, neponovljivoga Uljanikova projektanta, stručnjaka za porinuća, za posljednjega njegova dana za radnim stolom za kojim je proveo više od 40 godina.

Svoj je posao obožavao, a bivši kolege tvrde da je imao umijeće osmisliti ili projektirati brod koji je bio konkurentan na svjetskom tržištu. Bio je, kažu, bolji od istih takvih brodova koje su radili drugi. Na radnom mjestu bio je samozatajan, neupadljiv, skroman - ali čvrst za pregovaračkim stolom!

Obična olovka njegov je zaštitni znak. Istranka je bila njegov prvi brod, a slijedio je uspjeh s jednim za prijevoz automobila. O porinućima je znao sve, a bilo je zaista čudnih.

U 200 metarskoga ro-ro diva prvi je put, sa suradnicima, ugradio lake kompozitne materijale, a brod je Uljaniku lani u Parizu priskrbio nagradu za inovatora godine.

A onda je došlo vrijeme tuđih projekata... Uljanik prolazi nikad teže dane a Đani zauvijek ostavlja olovku i brodske projekte. Falit će mu neopisivo to što je tako predano i gorljivo radio. Možda utjehu pronađe na padinama rodnoga Plomina, u branju šparoga - svojoj velikoj strasti. Tu će ga kao i dosad u životu pratiti njegova Ljiljana.

Pogledajte videoprilog Dorine Tikvicki: