Bratoš: Reguliranjem prava na internetu ne guši se sloboda

Povrede autorskih i srodnih prava na internetu česta su pojava, a zaštita prava u takvom okruženju posebno su teška. O autorskim pravima na internetu u HRT-ovom "Studiju 4" govorio je Nikša Bratoš,  predsjednik Hrvatske glazbene unije.

- Autorska prava na internetu postala su vrlo bitna zato što se na internetu autorska prava, odnosno sav kreativni sadržaj, koji kreativci svijeta proizvode, koristi na jedan način koji je neprimjeren, odnosno dosad nije bila takva praksa. Onaj koji koristi prava trebao bi imati nekakav dogovor, ugovor, prava na licenciranje ili bilo što s vlasnicima tih prava. Nažalost, youtube se npr. oglušio se o to. Našli su jedan uski prostor mimo zakona da taj sadržaj postave. Pritom ih uopće nije briga - tko i zašto ga postavlja. Koristili su taj sadržaj da bi prodali svoj marketinški prostor pritom ne razgovarajući s autorima koji su vlasnici svega toga, kazao je Bratoš.

Istaknuo je da autori u nekim regijama svijeta dobivaju vrlo malo, a u nekim drugim regijama ne dobivaju ništa.

- Neke velike svjetske zvijezde koje imaju na youtubeu toga jako puno, godišnje dobiju svega 50-ak USD, a to je zaista smiješno, kazao je.

Na pitanje stječe li se pravo fotografiranjem mobitelom automatski ili je to potrebno zaštititi, Bratoš je kazao da takvo pravo nije zaštićeno. No ako su autorska prava npr. neke pjesme inače zaštićena i ukoliko youtube ima ugovor za emitiranje tako nečega, bilo koji oblik postavljanja te pjesme je također zaštićen. Ako nije zaštićen onda svatko može snimati i bilo gdje stavljati, a autor od toga nema ništa.

Na pitanje je li točno da diskografske kuće nisu imale pravo prodaje pjesama preko interneta, Bratoš je rekao da to ovisi o ugovorima. "Neke diskografske kuće su sasvim sigurno pokrila ta prava pa su i mogle prodavati pjesme, a neke nisu".

- Ono što predlažemo je nešto bolji dogovor, nešto što bi bila pravična naknada. Prije ljeta bi to trebalo biti usvojeno na europskim tijelima, a onda prepušteno državama članicama da u okviru svoje zakonske regulative sve to skupa riješe. Nadam se da će Hrvatska u narednih godinu, dvije to riješiti, istaknuo je.

Odgovarajući na neke tvrdnje da će se novim regulativama gušiti slobode na internetu, Bratoš kaže da je situacija zapravo obratna.

- Mislim da će biti sve puno pristupačnije. Autori žele da njihova djela budu na internetu, ali ne bez ikakve kontrole i bez obeštećenja.
Urednik i voditelj Petar Vlahov upitao je odnosi li se to sve skupa i na autore pisanih medija, a Bratoš je potvrdio. To se odnosi na sve što je bilo kakav oblik kreativnog sadržaja - filmovi, glazba, vijesti..

Bratoš je izjavi oi da HGU broji oko 5.500 članova te da je tu samo riječ o onima koji aktivno sviraju.