2. ožujka 1824. - Rođen Bedřich Smetana

Na današnji dan 1824. u Litomyslu u Češkoj rođen je Bedřich Smetana, skladatelj i dirigent.

Od ranog djetinjstva svirao je u amaterskom gudačkom kvartetu, čiji su ostali članovi bili iz njegove obitelji. Studirao je glazbu u Pragu unatoč očevom otporu. Osigurao si je mjesto majstora glazbe u plemićkoj obitelji, a 1848. primio sredstva od Franza Liszta za osnivanje vlastite glazbene škole. 

Godine 1856. otišao je u Švedsku gdje je podučavao, dirigirao i održavao recitale komorne glazbe. Godine 1863. vratio se u Prag te otvorio drugu glazbenu školu koja je bila posvećena promoviranju specifične češke glazbe. Zbog sifilisa je oglušio, ali je nastavio skladati. Godine 1883. počeo je gubiti razum pa je smješten u mentalnu bolnicu u Pragu, gdje je i umro sljedeće godine. 

Smetana se smatra prvim skladateljem koji je pisao glazbu specifična češkog obilježja. Mnoge od njegovih opera imaju češke teme, a najpoznatija je Prodana nevjesta (1886.). Često je koristio ritam čeških plesova i njegove kompozicije ponekad podsjećaju na narodne pjesme. 

Najpoznatiji je po šest simfonijskih poema Ma Vlast (Moja zemlja), grandioznom ciklusu kojim je dao jedinstvenu tonsku apoteozu češkog mita i povijesti. Smetanino cjelokupno djelo sretna je sinteza nacionalnih i tada aktualnih europskih muzičkih elemenata, pučkog i umjetnički dotjeranog izraza.