Arhivu Toše Dapca prijeti iseljenje

Kad je 2004., tridesetak godina nakon smrti jednog od naših najvažnijih fotografa Toše Dapca, zbirku njegovih radova Grad Zagreb otkupio od obitelji za milijun i pol kuna, malo tko je mogao naslutiti da će 15 godina poslije u igri ponovno biti milijuni.

Slučaj u vezi sa stanom u kojem je Arhiv Toše Dabca u zagrebačkoj Ilici - završio je na sudu, a pitanje je gdje će završiti Arhiv.

Arhiv fotografa Toše Dabca riznica je neprocjenjivih fotodokumenata jednog vremena, vremena kad su se dečki vozili na pulferima tramvaja i prodavali ciglu ispod savskog nadvožnjaka. 50-te i 60-te godine prošloga stoljeća najplodnije su razdoblje Toše Dabca, a sve se to može vidjeti u Arhivu.

Na ovom mjestu bio je na neki način 'melting pot' - interesantno miješanje intelektualaca, umjetnika tog vremena, koje je mnogo puta urodilo vrlo zanimljivim i umjetničkim i arhitektonskim i muzičkim idejama,  podsjeća voditeljica Arhiva Toše Dapca Marina Benažić.

Priča o prostoru Arhiva zakomplicirala se denacionalizacijom, kojom je 1/3 vraćena u privatno vlasništvo. S zagrebačkim Muzejom suvremene umjetnosti, pod čijom je upravom Arhiv, vlasnik nije sklopio ugovor o najmu te je podnio tužbu zbog neplaćanja najamnine. Dobio je nepravomoćnu presudu prema kojoj MSU mora iseliti Arhiv iz Ilice 17 i platiti milijune kuna odštete.

Jednostavno do tog ugovora nikad nije došlo, a svi smo na neki način bili zainteresirani. No, to se nije dogodilo, već se dogodila odmah tužba,  objašnjava ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti Snježana Pintarić.

Vlasnik Arhiva je Grad Zagreb, a iz suhoparnog priopćenja Gradskog ureda za kulturu doznali smo samo da će se žaliti na nepravomoćnu presudu. To je već učinila Republika Hrvatska, koja je suvlasnik prostora u kojem je smješten Arhiv.

Mi smo uložili žalbu i nadamo se da će konačna presuda biti u našu korist, jer ipak radi se o prostoru koji i arhivi koja je zaštićeno kulturno dobro i nadamo se da ćemo moći nastaviti našu djelatnost u ovom prostoru,  poručuje ravnateljica MSU-a Pintarić.

I dok prostor u kojem je Arhiv - gotovo dvjesto četvornih metara u središtu Zagreba - polako propada, sudski se spor nastavlja, a koja god strana pobijedila nakon pravomoćne presude, šteta je već sada velika.