Obnova prvog svjetskog Muzeja tambure u Slavonskom Brodu

Muzej je otvoren 2013. u baroknoj brodskoj Tvrđavi i, nije tajna, ne izgleda reprezentativno s obzirom na epitet jedinstvenosti koji u svijetu nosi. Buduća 'Kuća tambure' bi nakon obnove i preseljenja trebala biti nova turistička atrakcija Slavonskog Broda.

Raritetne, više od stoljeća stare tambure i vrijednu građu - čuva Muzej tambure u Slavonskome Brodu. Iako njegovi idejni tvorci posjeduju povijesnu ekskluzivu o hrvatskom tradicijskom instrumentu - u skučenom i vlažnom prostoru ne mogu je izložiti.

Mi nototeku ni ne pokazujemo jer nemamo gdje. Tu ima vrijednih, rukom pisanih originalnih partitura,  napominje jedan od začetnika Muzeja tambure Mihael Ferić.

Mukama se nazire kraj. Za projekt nazvan 'Kuća tambure - slavonska notna bajka' osigurano je 25 milijuna kuna, uglavnom europskoga novca. Obnovit će se dvije i pol tisuće četvornih metara u reprezentativnom prostoru brodske Tvrđave.

Cilj je da našu Tvrđavu pozicioniramo kao Centar kulture Slavonije i Baranje. Mislim da ćemo u tome, sa sadržajima koji su predviđeni, i uspjeti,  najavljuje gradonačelnik Slavonskoga Broda Mirko Duspara.

Uz muzejski postav planira se urediti i multimedijski centar, majstorska radionica te suvenirnica. Pred čuvarima tradicije sad je novi izazov: Mora se sada nastaviti raditi. Ono sve što smo u međuvremenu skupili treba obraditi na propisani način i izložiti,  kaže predsjednik Brodske udruge tamburaša Krešimir Dokuzović.

Još čekamo kada ćemo i hoćemo li biti proglašeni nekom institucijom koja će imati zaposlene ljude i o tom svemu voditi brigu,  ističe Ferić.

Muzej tambure i u sadašnjem je izdanju među najposjećenijim kulturnim ustanovama u Slavoniji. U novom će ruhu turistima biti još atraktivniji, a onima koji o tamburi žele učiti - nepresušan izvor znanja. Vrata bi trebao otvoriti za dvije godine.