Majstor grafita Chez 186 u Laubi

Prije nekoliko godina vlasnik zgrade, koja je postala glavno obilježje grafiterske umjetnosti u New Yorku, prebrisao je 45 grafita kojima su je umjetnici oslikali i tadašnje skladište pretvorio u stambeni prostor.

Događaj je šokirao cijelu umjetničku zajednicu New Yorka pa se tako vlasnik našao i na sudu. Prošle godine u ovo doba donesena je presuda po kojoj je morao isplatiti grafiterima odštetu od oko 7 milijuna dolara. Presedan je to u svijetu koji je potvrdio da grafiti nužno ne moraju nagrđivati pročelje - naprotiv mogu biti vrhunska umjetnost.

Hrvatska je daleko od te priče - ali na njezinoj grafiterskoj sceni postoje vrsni autori. Jedan od najproduktivnijih izložio je svoje radove u Laubi.

Grafiti su dio urbane kulture i naše svakodnevice. Iako ih često vežemo za teške i angažirane teme, oni to ne moraju biti. Upravo to nam pokazuje autor izložbe, vrsni grafiter CHEZ 186, čiji je pristup zapravo slikarski.

U svojem radu Chez je od početka rada propitivao granice u koje su klasični grafiti bili postavljeni te se poigravao njihovim nepisanim pravilima. Htio je ostati anoniman iako u njegovim radovima nema ni vulgarnosti, ni provokativnosti. Kreativna igra, maštovitost rješenja i autentičnost pristupa značajke su njegova slikarskoga pristupa.

Izložba ostaje otvorena do 20. veljače.