Projekt Klub 54+ smanjio socijalnu isključenost za 215 osoba

Cilj projekta je pružiti cjeloživotno učenje i obrazovanje, ali i poboljšati kvalitetu života i povećati razinu aktivnog sudjelovanja osoba starijih od 55 godina u zajednici, čime  direktno smanjujemo socijalnu isključenost za minimalno 215 osoba.

Projekt Klub 54+ nastao je suradnjom Udruge Opera b.b., prvog komorno opernog kazališta u Hrvatskoj i Udruge PET PLUS. U kazališnoj kavani Kavkaz prošli je tjedan predstavljen dosadašnji rad i postignuća u projektu, objavili su organizatori koji su najavili i početak održavanja glazbenih radionica, ali i novi ciklus ostalih kreativnih radionica.

Uz predstavljanje dosadašnjih rezultata, Ronald Braus iz Udruge Opera b.b. s Lidijom Horvat Dunjko, Blankom Tkalčić te uz pratnju Marija Čopora i Darijana Ivezića, izveo ljubavnu pjesmu u povodu Valentinova, čime je najavio glazbene radionice.

Sufinanciran iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda, Projekt Klub 54+ počeo je s provedbom u rujnu 2018. godine te će se provoditi do kraja kolovoza 2019. godine. Ukupna vrijednost projekta je 910.379,44 kn od čega Europska unija iz Europskog socijalnog fonda sufinancira 773.822,52kn, ističu organizatori.

Kreativne radionice krenule su u studenom prošle godine i to radionice likovnog stvaralaštva, kreativnog plesa, bubnjanja i književnog kluba, čiji prvi ciklus traje sve do 16. ožujka. Radionice bubnjanja i književnog kluba održavaju se u Domu umirovljenika Trnje, a radionice kreativnog plesa i likovnog stvaralaštva u Domu umirovljenika Maksimir u Zagrebu. Radionice kreativnog plesa stižu i u Dom umirovljenika Osijek te književni klub u Poetry caffeu Magis, najavljuju organizatori.

U prvoj polovici projekta stručni timovi održali su prvih 35 radionica od njih sveukupno planiranih 127 na kojima su sudjelovale 62 osobe starije od 55 godina. Nastavkom održavanja radionica u Zagrebu i Osijeku, koje su ponovno započele u veljači nakon kratke blagdanske stanke.

Najavljene glazbene radionice održat će se u 6 gradova: Vukovaru, Petrinji, Sisku, Ogulinu, Karlovcu i Novskoj. Upravo u Novskoj je 15. veljače u Glazbenoj školi održana prva glazbena radionica čiji je voditelj bio operni pjevač Ronald Braus.

Ostatak stručnog tima koji će održavati glazbene radionice čine poznati i renomirani stručnjaci iz svijeta glazbe: sopranistica Lidija Horvat Dunjko, mezosopranistica Blanka Tkalčić te dirigent Darijan Ivezić.

Nakon Novske, slijede radionice u Sisku 13. ožujka te u Vukovaru 14. ožujka, gdje će se održati 4 grupe glazbenih radionica za manjine. Na web stranici Klub 54+ nalaze se sve informacije o terminima održavanja radionica i concertina.