Hrvatski jezik učiniti računalno vidljivim

O sporazumijevanju u virtualnom svijetu i uporabi hrvatskoga jezika u informatici, razgovarali su jezikoslovci i matematičari u Osijeku. Nastavak je to napora znanstvene zajednice na stvaranju računalnog alata kojim bi se olakšao rad jezikoslovcima, prevoditeljima i studentima, te onima koji uče hrvatski jezik.

Osječki Odjel za matematiku i Filozofski fakultet već neko vrijeme rade na zajedničkom informatičko-jezikoslovnom projektu kojim žele hrvatski jezik učiniti računalno vidljivim.

Do sada su se analize i prijevodi radili sporo, pa bi uvođenjem računalnog alata za obradu jezika profitirali svi koji se na bilo koji služe hrvatskim jezikom.

- To može uvelike biti korisno ne samo za nastavu, obrazovanje u Hrvatskoj, nego posebice za hrvatski jezik kao strani ili kao ini jezik, smatra doc.dr.sc. Blaženka Martinović s Filozofskog fakulteta u Puli.

Želja je organizatora da se, uz studente, s prednostima računalne obrade jezika što prije upoznaju i osnovnoškolci. Učenici su učili kako recimo raditi deklinaciju imenice, sad više to neće morati sami raditi, imat će računala koja će automatski to producirati.

Sudionici skupa izrazili su nadu da neće proći puno vremena kada ćemo putem računala moći dobiti informacije o riječima jezika kojim se koristimo.