Vježbenička tvrtka - omiljen predmet u našićkoj školi

Kvalitetna praksa najvažniji je element u obrazovanju obrtnika i učenika strukovnih škola. Zahvaljujući predmetu "Vježbenička tvrtka" učenici  srednje škole Isidora Kršnjavoga u Našicama, spremniji su za svijet poduzetništva.

Našičanka Matija Nekić završivši srednju ekonomsku školu, svoje je mjesto ubrzo našla u obiteljskom poslu.

- Moj posao je nabava materijala, vođenje brige o skaldištu, vođenje brige o evidenciji, odnosu s javnošću znači dogovoranje svatova, dogovaranje torti - priča Matija.

Ostalo je posao sestre Marije i majke Silvije koja svoje znanje i umijeće prenosi svojoj djeci, ali i ostalim budućim slastičarima.

- Imaju i praksu u školi, u školskom praktiumu, međutim ovdje je konkretno. Imaju različite dane, svaki dan ide nešto drugo, isprobaju. Najčešće tu i prepoznaju tu neku skrivenu ljubav koju jesu imali s obzirom na to da su upisali tu školu - uvjerena je Silvija Nekić, vlasnica obrta za izradu slastica, Brezik Našički.

Koliko je praktičan rad važan u obrazovanju slastičara, ekonomista i trgovaca odavno su svjesni u srednjoj školi Isidora Kršnjavoga u Našicama. Svoje učenike za svijet poduzetništva i tržište rada, već šesnaest godina pripremaju kroz predmet  "Vježbenička tvrtka".

- Ovaj predmet je uveden kao redovan predmet u redovnu nastavu i to u trećem i četvrtom razredu. Cilj je bio približiti učenike Ekonomske škole praksi - predemt je uveden u ekonomsku školu. To je najbliži predemet koji povezuje teoriju i praksu - objašnjava Ljiljana Kasapović, voditeljica SŠ Isidora Kršnjavoga, Našice.

- Predmet Vježbenička tvrtka predstavlja jednu zamišljenu virtulanu tvrtku koju osnivaju naši učenici u trećem razredu ekonmske struke i njeno postojanje se odvija kroz dvije godine njihovog obrazovanja. Oni posluju na virtualnom zamišljenom tržištu, ali i na nivou cijele Hrvatske budući da se moraju registrirati u Središnji ured vježbeničkih trvtki pri Agenicji za strukovno obrazovanje - otkriva Vesna Dudak, prof. ekonomske grupe predmeta i voditeljica predmeta "Vježbenička tvrtka".

Baš kao i u stvarnosti. Učenici se suočavaju s preprekama i raznim  izazovima. I tako ovi budući poduzetnici zasigurno će se lakše snaći u papirnatoj adminsitraciji te svoje vještine i sposobnosti bolje predstaviti budućem poslodavcu. Odluče li se za samozapošljavanje, iza njih su dobri temelji i iskustva.