Što čitati - "Boy" ili "Majstori u mojoj kući"

Književna kritičarka Jagna Pogačnik ovaj tjedan preporučuje 'Boy" Wytske Versteeg i "Majstori u mojoj kući" Milane Vuković Runjić.

Wytske Versteeg - Boy, Lector

Wytske Versteeg jedna od najdarovitijih nizozemskih književnica svoje generacije, rođena 1983. u Nizozemskoj. Diplomirala je političke znanosti, objavila nefikcionalni roman „Ovo nije beskućnik" koji se temelji na njezinim volonterskim iskustvima i  vješto isprepleće filozofsku književnost s novinarskim gledištima i osobnim svjedočanstvima beskućnika. Knjiga je nagrađena priznanjem za najbolji prvijenac. Nakon romana „Nevažni", slijedi treći roman „Boy" (2013.) ovjenčan nagradom BNG Literature i nominiran za prestižno priznanje Libris, te romani „Karantena" i „Šminka". Njezine su knjige prevedene na engleski, njemački, talijanski, danski i turski.

Boy je povučeni, crni 14-godišnji dječak koji se nalazi u posvojiteljskoj obitelji, njegovim je posvojiteljima teško doprijeti do njega. Žele mu pružiti dom i novi život, ali primjećuju njegovu nervozu, usamljenost, mucanje, šutnju. U školi se bori za naklonost vršnjaka, koji ga iskorištavaju i zlostavljaju jer je drugačiji, ne dolaze mu na rođendan, a jednoga dana nestaje nakon odlaska na izlet i nakon nekog vremena otkriva se da se utopio.

Njegova majka posvojiteljica je psihijatrica sklona dubinskom analiziranju odnosa; nakon tragedije pratimo njezin slom i raspadanje braka koji ne funkcionira nakon gubitka, iako se jedva posložio nakon odluke o posvajanju. Ona postaje opsjednuta istraživanjem što se doista dogodilo Kitu i kako se utopio, odlučna je u otkrivanju istine; ne vjeruje u samoubojstvo koje policija navodi kao uzrok dječakove smrti. Potraga je vodi do učiteljice dramske umjetnosti, Hannah, koja se preselila u Bugarsku; odlazi do nje, ne otkriva tko je i navodi je da ispriča svoju priču.

Kako među dvjema ženama raste povjerenje, tako i Hannah postupno počinje pripovijedati o Boyu i njegovom oproštajnom pismu koje joj je stavio u džep, o danu kad je zadnji put vidjela Boya na razrednom izletu... No njegova majka na umu ima samo jedno: osjeća krivnju i želi osvetu. Njezin se suprug bolje bori s gubitkom i pokušava nastaviti svoj život.

Priča je na trenutke vrlo bolna i potresna, ali važna - to je priča o pritisku vršnjaka i užasnim hijerarhijama koje postoje u srednjim školama. Elegantna i precizna proza, pogled u unutrašnjost ljudske psihe, bavi se uznemirujućom temom. Sumnje o porijeklu, nevinosti i izdaji, ljubavi i osobnome interesu u ovoj su izuzetnoj priči iskazane na posve originalan način. Analiza suvemenog društva, odnosa unutar posvojiteljskih obitelji i uvjerljiva studija o tome kako su prave žrtve oni koji ostaju iza najdražih kojih više nema.

Milana Vuković Runjić - Majstori u mojoj kući, Vuković&Runjić

Milana Vuković Runjić objavila je dvadeset i pet knjiga, nagrađivana kao književnica, urednica, piše prozu, poeziju, eseje i kolumne. Roman je podijeljen u četiri dijela. Okvir fabule čini dolazak majstora koji u dva tjedna trebaju kuću preurediti u funkcionalniji i obitelji prilagođeniji prostor; radovima prethodi pražnjenje kuće i razračunavanje sa uspomenama. Priča je ispripovijedana u 1. licu - o bračnom paru umjetnika, njihovom shvaćanju života, braka, umjetnosti, svakodnevici.

Priča je intimna - promjene koje život nosi, bračna nevjera, roditeljstvo kao točka preokreta. Adaptacija kuće je i veliko pospremanje vlastitih sjećanja na mladost i uspomena. Iz svoje nekadašnje dječje sobe, glavna junakinja promatra nastajanje obrisa nove kuće koja je simbol promjene koja dolazi. Radovi sve više kasne i sve je intenzivnije prisjećanje na djetinjstvo, odrastanje, početaka karijere i rane dana braka. Radovi majstora odvijaju se u ciklusima koji predstavljaju život i mogućnost izgrađivanja nekih novih međuljudskih odnosa; radovi na kući i radovi na sebi - pripovjedačica je svjesna da nakon adaptacije više ništa neće biti isto.